Nemáte rybářský lístek a toužíte po lovu? Už dnes máte možnost si to s prutem a podběrákem vyzkoušet. Vyhoví vám majitelé soukromých revírů.

„Jezdí k nám úplní začátečníci, rodiny s dětmi, ale i profesionálové, tedy držitelé rybářského lístku. Ti hlavně v době, kdy nesmějí na volné vodě chytat," uvedla Kristýna Vávrová, provozovatelka rybolovu poblíž Lázní Bohdaneč. Za povolenku na jeden prut a jeden den zde zájemci zaplatí 150 korun. Kdo nemá vlastní náčiní, může si ho půjčit. Úplné začátečníky navíc personál krátce proškolí. Zákazníci většinou volí systém chyť, vyfoť a pusť. Ale svůj úlovek si mohou i koupit a odnést domů. Vodní plocha o rozloze 1,5 hektaru skrývá sumce, kapry, štiky, amury, jesetery a další druhy ryb. Kristýna Vávrová má překvapivě horší zkušenosti s kovanými rybáři než s laiky a začátečníky. „Rybáři mají své fígle a stalo se nám, že se někteří jedinci pokusili pronést své úlovky i bez zaplacení," dodala Kristýna Vávrová.

Z podobného důvodu provozování soukromého rybolovu na Pardubicku nedávno ukončil Vojtěch Jedlička. Má v revíru i velké ryby, jejichž hodnota už se šplhá k šesti stům korunám a nechce riskovat, že mu je lovci ukradnou. Prodej třicetidenních lístků všem zájemcům, i těm bez zkoušek, se mu nelíbí. Obává se, že takoví lidé neumí s rybami zacházet. „Některé druhy ryb by mohly z našich vod úplně vymizet," uvedl zkušený rybář. Řada laiků například netuší, že když rybě setřou sliz, vyválí ji v písku, může za pár hodin uhynout, i když ji vrátí do vody.