V žádném jiném regionu Pardubického kraje jich tolik není. Jde o statistiky bez azylantů. „Hlavními důvody pobytu cizinců na našem území jsou pracovní příležitosti a podnikání, proto nepřekvapí, že obvykle největší podíl jich žije v okresech, na jejichž území leží krajské město daného kraje, kde je více možností uplatnění," zhodnotila Hedvika Fialová z Krajské správy Českého statistického úřadu v Pardubicích, který aktuální čísla zveřejnil.

Nejpočetnější skupinou jsou Slováci, těch žije na Pardubicku téměř 1900. Druzí jsou Ukrajinci (1422 lidí) a za nimi se v žebříčku nachází Vietnamci (571 lidí). V rámci celé České republiky je pořadí na prvních dvou místech prohozeno, nejvíce je Ukrajinců, až za nimi následují Slováci.

„V zastoupení cizinců podle věkových skupin v Pardubickém kraji je zřetelně vidět nejvyšší podíl skupiny v produktivní věku od 15 do 64 let, která dlouhodobě dosahuje až 90 procent," přiblížila další hodnoty Hedvika Fialová. Dětí do 14 let mírně přibývá, ale přesto jich není ani 10 procent z celkového počtu. Nejméně je pak na území kraje cizinců v seniorském věku, ti představují jen čtyři procenta. Mírně se zvyšuje zastoupení žen mezi cizinci, nyní je jich v kraji kolem 45 procent, což je více než celorepublikový průměr.

Před jedenácti lety žily na Pardubicku jen přibližně dva tisíce cizinců a v celém kraji jich bylo dohromady 6 tisíc. Dnes jich je v celém kraji 12 097 a více než polovina pobývá na Pardubicku.