V Pardubicích skončila první etapa modernizace kamerového systému. Ve městě je pět desítek nových bezpečnostních kamer. Jejich rozmístění město zveřejnilo na svém geoportálu.

Kamery sledují veřejný pořádek i dopravu. Z mapy lze vyčíst, kde jsou instalované a jakou mají funkci. V první etapě obnovy městského kamerového systému dalo město vybudovat nový dispečink a úložiště dat a instalaci kamerových bodů.

„Byla to investice za zhru-ba 11 milionů korun. Na další etapu chceme čerpat dotace z evropských fondů. Mělo by to být součástí projektu inteligentního řízení dopravy," uvedl primátor Pardubic Martin Charvát.

O KAMERÁCH DŘÍVE INFORMOVALY TABULKY

Informace na geoportále jsou novinkou. Dříve obyvatele informovaly o přítomnosti kamer tabulky u jednotlivých 12 bodů. To se s vybudováním nového systému s mnohem větším počtem kamerových bodů mění.

„Systém počítá s podstatně větším počtem kamer než ten původní. Na webu je zakreslena i hranice prostoru, který je kamera schopna efektivně sledovat," řekl ředitel pardubické městské policie Rostislav Hübl.

Po ukončení druhé etapy v roce 2018 by v ulicích města mělo být 85 kamer. „Nový systém obsahuje analytické funkce, které rozpoznají například jízdu v protisměru a přenáší také zvuk. Systém přitom respektuje privátní zóny, například automaticky znemožní pohled do oken bytů a domů," konstatovala Nataša Hradní z tiskového úseku Magistrátu města Pardubic.

(zr, čtk)