V opatovické místní části Pohřebačka se konal už třetí ročník Pohřebačského jarmarku.
Počasí organizátorům opět vyšlo, ráno se teploty pohybovaly těsně nad nulou, ale přes den už bylo příjemně teplo. Na akci dorazilo podle našich informací přibližně 2500 lidí. „Termín pro konání akce jsme zvolili vždy ve státní svátek 28. září, ať se jedná o volný den v týdnu nebo o víkendu. V letošním roce jsme akci pořádali v sobotu. Byli jsme tak vystaveni obrovské konkurenci mnoha dalších akcí, které se konaly v blízkém i širokém okolí. Každý, kdo u nás byl, ale potvrdil, že si Pohřebačský jarmark našel své návštěvníky," řekl Deníku jeden z organizátorů akce Radek Šejvl.

Akce bez dotace

Akci pořádalo už podruhé občanské sdružení Život na vesnici bez jediné dotace. I na letošní ročník přijelo několik desítek trhovců s řemeslnými výrobky. Někteří pak své tradiční řemeslo i předvedli. Prezentovaly se tu také střední školy z Pardubického a Královéhradeckého kraje, které se věnují výuce řemesel.

„Cílem našeho dlouhodobého snažení je vytvořit na hranici dvou krajů hodnotnou akci, která bude propagovat tradiční řemeslnou činnost a uměleckou tvořivost. Pro návštěvníky všech věkových kategorií se pak snažíme připravit i poutavý celodenní kulturní program," připomněl Radek Šejvl.

Písničky i divadlo

Dopoledne vystoupily děti z opatovické mateřské a základní školy. Následovala divadelní improvizační show místní skupiny Bizoni a potlesk sklidil i začínající zpěvák a opatovický rodák Nathaniel Filip.

Uhlíř a Černocká

„Country zahrála skupina Parťáci, příznivce dechovky přijela potěšit známá kapela Pardubická šestka a děti si užily loutkové divadlo. V odpoledním bloku vystoupila za velkého zájmu zpěvačka Petra Černocká. Program vyvrcholil vystoupením populárního skladatele filmové hudby a písní Jaroslava Uhlíře (na snímku). A že na písních dvojice Svěrák – Uhlíř vyrostlo už několik generací, se potvrdilo, protože téměř všechny písně si s Jaroslavem Uhlířem zazpívali nejen děti, ale i dospělí," dodal Radek Šejvl.

Radost ze zájmu

Každý rok se na přípravě akce podílí desítka stálých pořadatelů, ke kterým se v samotný den připojí další tři desítky dobrovolníků. „Všichni věnují pořadatelství svůj volný čas. Jsme moc rádi, že mají lidé zájem, aby v naší obci takováto akce byla," zdůraznil Radek Šejvl.