V bývalém vojenském prostoru Na Vinici, kde dříve bydleli lidé bez domova a drogově závislí, vznikne Pohádková zahrada.
Svou činnost zahájí dnes 
od 15 hodin.

„Půjde o prezentaci našich aktivit. Děti se mohou těšit na živá zvířátka, dospělí na doprovodný program a pro všechny je připraveno malé občerstvení," nechala se slyšet předsedkyně spolku Šumák Lucie Šárovcová.

„V plném provozu bude Pohádková zahrada přístupná od zítřka. Otevírací doba bude od 10 do 18 hodin. Chtěli bychom ji mít otevřenou celoročně za symbolickou cenu 40 korun pro dospělé a 20 pro děti," doplnila za organizátory Romana Vojířová.

„Naším cílem je vytvořit místo pro setkávání lidí a zvířat. Místo, kde budou mít svůj domov týraná a opuštěná zvířátka zachráněná 
z nevyhovujících podmínek velkochovů, malochovů či jatek. Skrze jejich příběhy chceme měnit vnímání a smýšlení lidí o bytostech, které s námi sdílí náš životní prostor," poznamenala Lucie Šárovcová.

„Rádi bychom, aby lidé pochopili, že i zvířata cítí lásku, bolest a smutek. Jen proto, že jim někdy nerozumíme, není důvod jim ubližovat," upřesnila pro Deník Romana Vojířová.

„Naším maskotem je holandská bílo-černá kozička Anežka, která celý svůj život vyrůstá mezi lidmi a psy a tak si občas sama asi myslí, že je pes. Nebude u nás 
k vidění pouze ona, ale také další kozičky, ovečky či poník, na kterém se děti budou moci povozit," pokračovaly autorky projektu.


„Nebudou chybět ani leopardí králíčci, morčátka, želvičky, agamy, křepelky, kočičky a voliéra s ptáčky," dodala Romana Vojířová.

S sebou si návštěvníci mohou vzít i svého domácího mazlíčka, pokud bude na vodítku. „Pro pejsky tu bude připravený parkur. Pokud budete chtít pomoci s jejich výchovou, rádi vám poradíme," slíbila zájemcům Lucie Šárovcová.

A proč Pohádková zahrada využila prostoru u mostu Červeňák? „Původně jsme netušili, že by se dal k takovému projektu využít. 
O této lokalitě jsme začali uvažovat až ve chvíli, kdy přišla nabídka, že pokud si prostor vyklidíme, můžeme si Pohádkovou zahradu vytvořit tam," uzavřela Romana Vojířová.

Janka Plešková