Pět větrníků 
v olympijských barvách stojí od včerejšího rána na zámeckých valech. Nachází se mezi vchodem na valy 
a prvním rondelem. Při pohledu od Příhrádku při větru vytváří iluzi olympijských kruhů.

„Rozhodli jsme se je umístit právě sem, protože zde budou nejlépe vidět při příchodu na zámek," vysvětlila mluvčí Východočeského muzea Kateřina Procházková Skůpová.

VĚTRNÍKY Z PLASTU MAJÍ 
PŘIPOMÍNAT POHYB

Větrníky jsou vyrobeny 
z plastu a na valech budou k vidění do konce letních olympijských her.

„Chtěli jsme vytvořit dynamický prvek, který by neustále evokoval pohyb," řekl o 120centimetrových větrnících autor návrhu Ivo Křen.

Instalace větrníků zahrnovala i strhávání olympijských kruhů, které pod nimi byly umístěny jako jejich vysvětlení. Olympijský výbor totiž nepovolil prezentaci tohoto loga, a proto musel být známý olympijský symbol odstraněn.

SVÉ MÍSTO BUDE MÍT SPORT I KULTURA

Do pardubického olympijského parku se aktivně zapojí i pardubický zámek, na jehož valech větrníky stojí. „Na zámku jsme propojili sport a kulturu. Návštěvníci se mohou těšit na lukostřelbu, pétanque či šerm," popsal program ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Chybět nebude ani divadlo nebo hudba. Divadelní open air festival Pernštejn(l)ove ovládne zámek od 4. do 7. srpna. Kapela Please the Trees zahraje na zámeckém nádvoří 13. srpna. O šest dní dříve budou na velkém nádvoří k vidění skateboardingové ukázky 
a workshopy.

„Tímto způsobem zprostředkujeme lidem možnost vyzkoušet si sport, který 
s největší pravděpodobností bude v roce 2020 zařazen mezi ty olympijské," dodal Tomáš Libánek.