Luxusní kongresový hotel vedle nově opraveného parku. I tak by v budoucnu mohly vypadat Tyršovy sady a přilehlé okolí. Zdá se vám to jako utopie? Vedení pardubické radnice už ale kontaktoval developer, který se o možnost postavit vedle parku hotel skutečně zajímá.

„Společnost Labartt Praha nám představila záměr na výstavbu kongresového čtyřhvězdičkového hotelu se 150 pokoji. Dotazovali se nás, zda mají v přípravě projektu dál pokračovat. Rozhodli jsme se celou věc připravit pro zářijové zasedání městského zastupitelstva," uvedl náměstek pardubické primátorky Michal Koláček s tím, že zastupitelé posoudí, zda se jedná o životaschopný projekt a má smysl v něm pokračovat.

Místo jatek

A kde by mohl v budoucnu hotel vyrůst? Developer by ho rád postavil na pozemcích, kde jsou nyní ruiny jatek, sportovní haly a na jednom volném pozemku poblíž budovy České správy sociálního zabezpečení v ulici U Stadionu. Pokud by město návrh developera akceptovalo, ten by ubytovací zařízení rád postavil do tří let.

„Společnost nám předložila zajímavá čísla, která srovnávají ubytovací kapacity Pardubic a Hradce Králové. Netušil jsem, že je ten rozdíl tak markantní. Na to, že v Pardubicích chybí ubytovací kapacity, ale ukazují i jiné analýzy. Vysvětluje to, proč se firma zajímá o možnost stavby hotelu," podotkl náměstek primátorky František Brendl.  Ten má na starosti projekt revitalizace Tyršových sadů, které by s novým hotelem přímo sousedily.

Výškový limit

Urbanistická soutěž na opravu parku ve zmíněných místech skutečně počítala s nějakým objektem a jednou z možností byl právě hotel. „Jsou tam ale jistá omezení, například výškový limit. Budova by mohla mít maximálně čtyři podlaží, aby nebránila výhledu na zámek," konstatoval Michal Koláček.

„Značná část toho území je zastavěná objekty v dezolátním stavu. Pokud se podaří opravit Tyršovy sady, tak to bude mít pěknou návaznost," nechal se slyšet František Brendl.
Developer pardubickým radním anonymně představil i čtyři velké hotelové řetězce, které projevily zájem o rozšíření svých aktivit do krajského města.