Rada městského obvodu totiž na svém posledním zasedání schválila zadávací podmínky pro vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele rozsáhlé rekonstrukce. Stavba by měla začít v červnu nebo červenci a její cena by se měla vyšplhat asi na 12 milionů korun. „Jsem optimista. Na Vánoce bychom už na náměstí mohli rozsvěcet stromeček," řekl starosta pátého městského obvodu Jiří Rejda.

NA CHODNÍCÍCH UŽ NEBUDE MOŽNÉ PARKOVAT
Betonová plocha bude dále sloužit jako parkoviště, stání na chodnících by ale mělo skončit. Radnice náměstí osadí zelení v květináčích, aby v případě dalších rekonstrukcí bylo možné je přesunout. Podle Rejdy by v centru sídliště mělo zůstat sto parkovacích míst.
Plocha zároveň budou sloužit jako místo pro pořádání kulturních akcí.

Stav náměstí kritizují místní už dlouhodobě. „Je to hrozná ostuda. Náměstí nevypadá hezky. Bydlím na Dukle léta, žiji tu od pětapadesátého roku. Dukla si zaslouží něco lepšího," poznamenala obyvatelka sídliště Jaroslava Černíková. Rekonstrukci se snažili prosadit i Rejdovi předchůdci, jejich projekty však byly příliš drahé, cena se totiž odhadovala v desítkách milionů korun.

LEVNĚJŠÍ PROJEKT A DLAŽBA ZDARMA
Radnice nyní navrhla úspornější verzi. Většinu peněz uspořila z rozpočtu, dva miliony korun pak dostane od magistrátu. Zdarma též využije žulovou dlažbu, kterou mají z jiných staveb k dispozici Služby města Pardubic. „Bývalí starostové se snažili prosadit své projekty, ale bohužel byly příliš drahé a nebyly na to finance," vysvětlila vedoucí investičního a správního odboru Alena Chuchlíková.

Ještě před rekonstrukcí náměstí budou na sídlišti pracovat zaměstnanci vodáren. Opraví místní komunikaci vedoucí podél domů a restaurace Letka, kde plánují výměnu kanalizační sítě. Dvě zelené plochy s památníkem Jana Kašpara a pomníku padlých letců, které náměstí lemují, zatím radnice rekonstruovat nebude.

ŘIDIČI BUDOU HLEDAT PARKOVACÍ MÍSTO JINDE
„Při rekonstrukci bohužel bude nutné počítat s omezeními, která v souvislosti se stavbou vzniknou. Zejména se bude jednat o omezení parkování vozidel po dobu stavebních prací," řekl Rejda. V době oprav si tak řidiči budou muset najít jiné místo na parkování v okolních ulicích.