V historickém centru Pardubic by se již běžní trhovci neměli objevit. Takové je stanovisko radních města, kteří v úterý na svém prvním jednání v tomto roce odmítli možnost zvovuobnovit pravidelné týdenní trhy.

„Odmítli jsme pořádání pravidelných pondělních trhů. Není to jediný důvod, ale postavila se proti tomu i radnice prvního městského obvodu,“ říká náměstek primátora Michal Koláček. „A jediný typ trhu, který jsme ochotni připustit, jsou předvánoční trhy nebo trhy podobného druhu při význačných událostech.“

Na Pernštýnském náměstí obklopeném historickou zástavbou se pořádaly trhy – vždy v pondělí – několik let. Město přitom muselo často řešit problémy s vjezdem zásobování stánků. Radnici se časem přestal líbit i sortiment, který byl v historickém jádru Pardubic nabízen. Spodní prádlo, ponožky a další obdobné zboží. Na podzim roku 2006 tak pondělní trhy na tomto náměstí skončily. Zájem o jejich pořádání ale mezi trhovci trvá.

„Jde nám o kulturu trhů a nepřipadá nám nutné, aby tady každé pondělí byly. Poptávka po takové službě není, a navíc se konají takové trhy pravidelně na náměstí na Dukle, které vlastně Pernštýnské náměstí nahrazují,“ říká Koláček. Jinou věcí ale podle něj je, že na rozdíl od Hradce Králové se v Pardubicích neudržela tržnice s čerstvou zeleninou a ovocem. „Hledali jsme vhodnou lokalitu, ale nepodařilo se nám pro ni najít místo,“ dodává Michal Koláček.