Občanské sdružení Péče o duševní zdraví už více než šestnáct let pomáhá duševně nemocným lidem a jejich rodinám ve východních Čechách.

Nemocní  nemusí být nebezpeční

Pardubická organizace učí žít klienta v reálném světě a zároveň se snaží do léčby zapojit i jeho rodinu a okolí. Jde tedy o jakési rozšíření služeb, které nabízí psychiatrické léčebny. Ty se totiž zaměřují hlavně na zdravotní stav, ale už  opomínají psychiku člověka, který přechází z ústavního prostředí domů a naopak.

Část klientů neziskové organizace tvoří také schizofrenici. „V médiích se poslední dobou často píše o nemoci zvané schizofrenie. Bohužel, většinou je to v souvislosti s trestnou činností," říká PR manažerka  pardubického občanského sdružení Péče o duševní zdraví Leona Hovorková.

Přitom jde však podle jejích slov spíše o nafouknutou bublinu. Po celou dobu činnosti organizace se prý nestalo, aby řešila napadení  klientem.

Problém je podle Leony Hovorkové hlavně ve špatném systému péče o duševně nemocné v psychiatrických léčebnách a přístupu široké veřejnosti k tomuto tématu.

„Zřejmě se nikdy nepodaří zcela předejít tomu, aby někdo vlivem duševní nemoci nespáchal trestný čin," připouští Leona Hovorková, zároveň však dodává,  že v současné době se v České republice dělá jen velmi málo pro to, aby se takovým situacím předcházelo.

Léčbu komplikují také předsudky

Občanské sdružení, které pomáhá zhruba 700 lidem ročně, se  dlouhodobě snaží změnit převážně negativní názor na duševně nemocné, aby se neprohlubovaly předsudky, které ve společnosti panují. Ty pak totiž velmi komplikují život klientů.

„Když někdo onemocní jiným závažným onemocněním, jako například rakovinou, podělí se o své trápení s blízkými. Ti zcela přirozeně dávají nemocnému podporu a přejí mu brzkou výhru nad nemocí. Bohužel, takovou pomoc lidi s duševním onemocněním od svých blízkých často nedostávají," vysvětluje PR manažerka pardubického občanského sdružení.

Důsledkem strachu mluvit o svém problému pak často bývá vyhýbání se léčbě a prohlubování příznaků duševní nemoci. Tím vzniká začarovaný kruh…

Veronika  Skřivanová