VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebojte se tradičního kuby ani couračky

Pardubicko - Štědrovečerní oběd. Pro někoho pořádný oříšek, pokud chce dodržet tradici a nejíst maso, jiní to už za ty roky mají „zmáknuté”. A mezi ně patří i Eva Fojtíková. Ta k obědu chystá staročeskou klasiku: houbového kubu a couračku. Jak na to?

24.12.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Magdalena Navrátilová

Staročeský houbový kuba

0,5 kg ječných krup, čerstvé houby, 3 cibule, 3 stroužky, česneku, máslo, olivový olej, sůl, pepř, kmín a majoránka

V prvé řadě uvaříme kroupy. Před samotnou přípravou je opláchneme, dáme do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme trochu olivového oleje a vaříme pod poklicí asi 25 minut. Nesmějí být rozvařené. Po uvaření necháme asi tak 5 minut dojít a potom scedíme.

Vezmeme zapékací mísu a vymažeme ji máslem. Dáme do ní vařené kroupy, promícháme se lžící oleje a připravíme ostatní nutné ingredience: Očištěné houby pokrájené na plátky podusíme na másle s přidáním špetky kmínu. Osolíme, opepříme a vmícháme do krup. Cibuli nasekáme a necháme ji zezlátnout na másle. Přidáme ke kroupám a dobře promícháme. Okořeníme solí, pepřem, jemně rozmačkaným česnekem a přidáme hojně majoránku. Pak vložíme do trouby a necháme asi 30 min péct.

Couračka

20 dkg kysaného zelí, 4 větší brambory, 0,2 dcl zakysané smetany, 0,1 dcl mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, kmín a cukr

Brambory nejdřív oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povaříme. Na závěr polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už jen krátce povaříme.

24.12.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hledaný 44letý Karel Synek.

Policie v Pardubicích pátrá po Karlu Synkovi

Jiří Fröhlich
DOTYK.CZ

Prima vyhodila vedoucího vydání Diváckých zpráv neprávem, rozhodl soud

Spánková porucha může dost vyděsit. Podobá se i smrti

Pardubice - „Lidstvo před sto lety spalo v průměru o hodinu a půl více než dnes," říká pardubický neurolog a somnolog Richard Plný.

Heydrichiáda v ulicích města? Jen jako

Pardubice /FOTO/ - Pardubice se v sobotu vrátily do roku 1942. V ulicích rachotily německé motorky a zněly skotské dudy.

Na den ředitelem strážníků nebo také letiště

Pardubice - Dětský a Studentský parlament v Pardubicích tak trochu převzal vedení.

Oheň (bez)naděje putuje z Ležáků až do Polska

Pardubice – Památku dětí z Ležáků a Lidic a osud Jiřího Potůčka uctil sedmý ročník projektu Oheň (bez)naděje, pořádaný Československou obcí legionářskou.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies