VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebojte se tradičního kuby ani couračky

Pardubicko - Štědrovečerní oběd. Pro někoho pořádný oříšek, pokud chce dodržet tradici a nejíst maso, jiní to už za ty roky mají „zmáknuté”. A mezi ně patří i Eva Fojtíková. Ta k obědu chystá staročeskou klasiku: houbového kubu a couračku. Jak na to?

24.12.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Magdalena Navrátilová

Staročeský houbový kuba

0,5 kg ječných krup, čerstvé houby, 3 cibule, 3 stroužky, česneku, máslo, olivový olej, sůl, pepř, kmín a majoránka

V prvé řadě uvaříme kroupy. Před samotnou přípravou je opláchneme, dáme do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme trochu olivového oleje a vaříme pod poklicí asi 25 minut. Nesmějí být rozvařené. Po uvaření necháme asi tak 5 minut dojít a potom scedíme.

Vezmeme zapékací mísu a vymažeme ji máslem. Dáme do ní vařené kroupy, promícháme se lžící oleje a připravíme ostatní nutné ingredience: Očištěné houby pokrájené na plátky podusíme na másle s přidáním špetky kmínu. Osolíme, opepříme a vmícháme do krup. Cibuli nasekáme a necháme ji zezlátnout na másle. Přidáme ke kroupám a dobře promícháme. Okořeníme solí, pepřem, jemně rozmačkaným česnekem a přidáme hojně majoránku. Pak vložíme do trouby a necháme asi 30 min péct.

Couračka

20 dkg kysaného zelí, 4 větší brambory, 0,2 dcl zakysané smetany, 0,1 dcl mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, kmín a cukr

Brambory nejdřív oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povaříme. Na závěr polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už jen krátce povaříme.

24.12.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Skrytý problém. Propad silnice odhalil dutinu pod zastávkou hromadné dopravy před pardubickým nádražím.

Rekonstrukce přednádraží pokračuje podle plánu

Ilustrační foto

Fotbalové Pardubice v nové roli. V sobotu jako favorit

Terminál polyká miliony. Uživí se?

Pardubice – Budovat nový letištní terminál pro 250 tisíc cestujících má smysl. Tvrdí to analýza tržního potenciálu a strategie, kterou pro společnost East Bohemian Airport (EBA), jež letiště provozuje, zpracovala firma Lufthansa Consulting.

AKTUALIZOVÁNO

Květen za dveřmi a v celém kraji opět sněží

Pardubický kraj - Zima je zpět. Na nehodách pátečního rána se podepsalo i to, že řada řidičů už vozidla přezula na letní pneumatiky. Sníh na prahu května totiž nikdo nečekal.

Byty jsou drahé. Nekupujte, prodávejte, radí makléř

Pardubicko - Jestli chcete vlastních třicet metrů čtverečních v paneláku na některém z pardubických sídlišť, musíte si připravit minimálně milion a sto tisíc korun. Ceny zejména menších bytů jsou v krajském městě na rekordní výši.

Těsná prohra hokejbalistů a ranec na závěr

Pardubice – Každý rok není posvícení… Pardubičtí hokejbalisté totiž nebyli tak hladoví, jako jejich soupeř. Místo obhajoby zlata se tak musí spokojit s bronzem.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies