Jako v hluboké minulosti si musel v sobotu připadat náhodný návštěvník Pardubic. Po městě se totiž již od ranních hodin prohánělo několik historických trolejbusů a autobusů. Tyto vozy svážely zájemce k areálu dopravního podniku na den otevřených dveří, který se konal u příležitosti šedesátého výročí trolejbusové dopravy v Pardubicích.

Vozy byly neustále plné cestujících

Organizátoři si rozhodně nemohli stěžovat na to, že by historické a moderní vozy, které zdarma pendlovaly mezi Duklou a různými částmi města, nebyly vytížené. Naopak! Mnohdy si zájemci o projížďku ani nesedli.

Někteří z cestujících byli překvapeni, kam to vlastně nastoupili. Většinu osazenstva trolejbusů a autobusů ovšem tvořili tzv. „šotouši" – tedy lidé, jejichž koníčkem je fotografování vozidel hromadné dopravy.

Největší zájem v sobotu vzbuzoval historický trolejbus Tatra T 400 z roku 1954. Na jeho trasách ho pro jistotu doprovázel i nový autobus na zemní plyn pardubického dopravního podniku.

Scénář vyhlídkových jízd byl většinou totožný: odjezd z vozovny – cesta přes centrum města proložená zastávkami na focení – odpočinek na některé z pardubických točen MHD. Tam se kolem historických vozů vždy vytvořil kruh nadšených fotografů.
„To je skvělé. Kde jinde se mi poštěstí vyfotit si tyhle dva trolejbusy vedle sebe," zajásal jeden z fanoušků historických dopravních prostředků, když na točně u zastávky Dubina, Sever najela „tatrovka" vedla o generaci mladšího, přesto letitého trolejbusu typu Škoda 9Tr s evidenčním číslem 358.

Na dubinské točně byl Brad Pitt?

Právě v ten okamžik vypadala točna na Dubině jako kdyby tam právě zavítal přinejmenším Brad Pitt – tolik fotografů se kolem vozů srotilo! Někteří si pro lepší záběr neváhali zajít i doprostřed přilehlé silnice. Projíždějící řidiči osobních aut naštěstí měli s neobvyklým koníčkem pochopení. A tak si fotografové mohli mnout ruce nad povedenými „úlovky".

(dub)