Slovníček pojmů

Let's play (zkráceně LP) je videozáznam průběhu hraní videohry umístěný na internetu (například na Youtube). Hlavním účelem žánru, který vznikl v USA, je provést diváka hrou, ukázat mu triky a způsoby dokončení hry.
mutiplayer – verze hry umožňující hrát více hráčům současně
Grand Theft Auto (GTA) je série počítačových her, ve které je hráč v roli gangstera ve velkém městě, plněním jednotlivých úkolů postupně stoupá v hierarchii kriminálního podsvětí
Minecraft – jedná se o počítačovou hru zaměřenou na těžbu surovin a následnou stavbu vlastního světa z nich. Hráči si za pomoci kostek vybudují cokoliv.
Díky specifické „kostičkované" grafice je na pohled lehce rozpoznatelná.

Už jako malý 
s oblibou říkával, že až vyroste, bude hráčem.

„Moje babička to ovšem pochopila tak, že budu hrát na automatech. Nemohla kvůli tomu spát, svěřila se tátovi. Když jí vysvětlil, že to myslím jinak a že ze mě nevyroste gambler, oddychla si," říká s úsměvem Jan Macák, kterého lidé znají spíše pod jeho internetovou přezdívkou MenT.

Devatenáctiletý Pardubák už má přes 809 tisíc odběratelů, tedy pravidelných sledujících. Svoje první video publikoval na internetu 
v polovině roku 2009, když mu bylo dvanáct let. K natáčení se dostal náhodou.

NATÁČEL S KAMARÁDY 
UŽ NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE

„Od malička jsem rád v kontaktu s kamerou, často jsme před ní s kamarády jen tak blbnuli, naštěstí v té době ještě nebyl Youtube ani žádný jiný podobný server pro sdílení videosouborů… To zpětně hodnotím jako velmi dobrou věc," směje se mladý Pardubák.

K natáčení her přešel postupně. „Hodně populární byla hra Grand Theft Auto (GTA) San Andreas. Trávili jsme u ní v multiplayeru opravdu nespočet hodin a kamarád si z toho našeho hraní natáčel scénky, které si potom znovu přehrával a ukázal mi je," říká Jan Macák, který se do té doby 
s ničím podobným nesetkal.

„Oslovilo mě to, a tak jsem přišel s nápadem vytvořit celý film. Ten jsme nahráli na jednu českou internetovou televizi. Tam to ale nikoho nezajímalo a žádný převratný úspěch se nedostavil," popisuje.
„Nám to však bylo víceméně jedno a tvořili jsme si videa jen tak sami pro sebe dál," dodává mladík.

Postupně se k nim přidali další, kteří natáčeli stejnou hru a celá komunita se rozrostla. Počty zhlédnutí ovšem naskakovaly v jiných cifrách, než na jaké je teď Jan Macák (MenT) zvyklý.
„Když jsem měl 500 zhlédnutí na jednom videu, tak jsem si říkal: jo, jsem dobrej," přiznává Jan Macák.

V Česku v té době průběžně začal získávat na popularitě server Youtube. „Chytil jsem se toho a zkusil některá videa nahrát právě tam," podotýká MenT, jak se začala psát historie jeho youtubového kanálu. Pro srovnání – kanál nejslavnějšího komentátora videoher odebírá přes 47 milionů lidí. Švéd, kterého takřka celý svět zná pod přezdívkou PewDiePie, si vytvořil kanál v dubnu roku 2010. „Je to úsměvné, oba děláme něco podobného, já dokonce začal natáčet videa dříve než on," vypráví Pardubák.

RODIČE SVĚTU YOUTUBE ZPOČÁTKU NEVĚŘILI

„Když jsem pár obrázků ze hry sestříhané v nějakém základním programu hrdě ukázal rodičům, jako správní rodiče mě samozřejmě pochválili. Ale nebrali to moc vážně, přece jen je hry nezajímaly tak jako mě," objasňuje mladík, jak se 
k jeho koníčku stavěli blízcí.
„Bod zlomu nastal, když jsem ve čtrnácti za tátou přišel se smlouvou a potřeboval podpis. Musel jsem mu dlouho vysvětlovat, že svoje videa můžu zpeněžit. Smál se mi, že já mám mít smlouvu s Googlem. Po první platbě pochopil, že si tak můžu opravdu něco vydělat a že Youtube je reálný svět," líčí Jan Macák.

Často se stane, že youtuber postupně vtáhne do kolotoče natáčení i svou rodinu a blízké okolí.

„Nevím, jak to vidí jiní youtubeři, podle mě to není úplně správné, osobně se snažím to silně korigovat. Ve videu se objeví jen ten, kdo o to má reálný zájem. Mám svoji hranici soukromí, za kterou prostě nejdu," vysvětluje Jan Macák.
Rodiče ani jeho sestru tak u něj na kanále nenajdete. Nejčastěji natáčí se svým nevlastním bratrem, který má také kanál – MrTomcatCZ, či dalšími youtubery.

„Kamarádi si už zvykli nebo jim nevadí být ve videu. Rádi se mnou natáčeli, ještě než jsem začal s Youtubem," říká devatenáctiletý mladík.

I ÚSPĚŠNÍ YOUTUBEŘI 
DOSTÁVAJÍ CENY

Sto tisíc odběratelů je pro většinu youtuberů největší pomyslnou metou. Youtube za ni totiž rozdává cenu – Stříbrné tlačítko play. To už má doma Jan Macák dlouho.

„Po GTA jsem se svezl na vlně oblíbenosti hry Minecraft. Začal jsem s návody, jak hrát a sledovanost rostla po tisících každý týden," svěřuje se Macák. Teď se pomalu blíží k hranici milionu odběratelů, za kterou se dává zlaté tlačítko.
„Je to ještě daleko, ale těším se. Pokud to překročím, vlastně ani nevím, co budu dělat. To číslo je bláznivé. 
A ta plaketa je mnohem větší než ta za sto tisíc," uvádí. „Ale za týden už to vyprchá a zase budu přemýšlet, co natáčet…"

Youtuber je svým vlastním režisérem. Sám rozhoduje, co do videa chce dát a co ne. „Možná to zní zvláštně, ale ty nejlepší nápady pro videa dostávám při čištění zubů. Asi to u mě nějak stimuluje mozek," usmívá se mladý Pardubák.

ZELENÁ HLAVA, BROUCI A HRANÍ SI NA POPELÁŘE

Za každých 100 tisíc fanoušky „odměňuje" speciálním videem. Jedl už na kameru sušené brouky či škorpiona nebo si zahrál 
na popeláře. Ještě více pozornosti na sebe upoutal, když si kvůli sázce obarvil část vlasů na zeleno.

„Uvažoval jsem o tom již dříve, zelená barva je se mnou spojená, ale čekal jsem na vhodnou příležitost," přiznává Jan Macák. 
Bál se reakce rodičů. Splnění tohoto bláznivého úkolu patřícího k reklamní kampani mu „vyhlasovali" jeho příznivci. „Sázka je sázka, naštěstí to vypadalo opravdu dobře. Jen na vánoční rodinné fotce jsem zelenější než náš stromeček," tvrdí Macák, který má už necelé dva roky vlastní studio.

„Nemusím už natáčet doma a nikoho neruším. Jsem totiž noční tvor, točím a stříhám spíš večer," vysvětluje. Přání živit se hraním se mu tedy splnilo napůl. 
 Za sebou má úspěšně složenou maturitu. Vysokou školu bude studovat dálkově, aby měl více času na natáčení. „Teď se chci videím věnovat naplno, baví mě bavit lidi," doplňuje.

Lidé prý často nechápou, co je na komentování her tak zábavné. Proč se dívat na někoho, jak hraje, není lepší zahrát si hru sám?

„Je to úplně stejné, jako když se v televizi díváte na fotbal či hokej," přibližuje oblibu herních videí.

MINECRAFTU ZŮSTÁVÁ 
I NADÁLE VĚRNÝ

„Fanoušci si rádi zavzpomínají, můj kanál víceméně vyrostl na Minecraftu, ale pak se transformoval na něco trochu jiného. Snažím se reagovat na to, co je teď populární. Točím malé nezávislé hry, travel vlogy a další, spíš lifestylová videa," shrnuje youtuber.

Nyní začal natáčet i více
z reálného světa. „Založil jsem si kanál jen na video blogy (vlogy), kde dokumentuji každý den svého života. Pro někoho jsme celebrity, ale právě vlogováním se snažím ukázat, že řešíme 
i obyčejné problémy, zapomínáme si klíče a podobně. Na hlavním kanálu se snažím, aby bylo vše co nejhezčí, někdy i lehce nahrané," přiznává. 
 „Tady je vše autentické, co se děje za kamerou, jak vypadá studio, nebo co se stane, když nám dojde něco k pití," směje se Macák. 
 Do tzv. vlogů se pravidelně dostávají i záběry pardubických ulic a dominant města, ať už Zelené brány nebo třídy Míru.

„Pardubice mám rád, vyrostl jsem tady, navíc mají úžasnou dopravní dostupnost do Prahy. Dostala se ke mně zpráva i s fotkou, kdy si slečna udělala výlet do Pardubic jen kvůli mému videu, které použila jako průvodce po městě. Šla na oběd, kde jsme jedli ve videu a prošla všechna místa z vlogu," svěřuje se.

LIDI BAVÍ HLAVNĚ SVÝM
SPECIFICKÝM HUMOREM

V jeho tvorbě nechybí ani vtípky na sousední krajské město. Jen kvůli vlogu dojel do Hradce Králové, aby si tam koupil jízdenku na vlak do Pardubic, a jel zpátky. „Chtěl jsem tím demonstrovat to nejlepší, co můžete v Hradci Králové udělat… (smích) Rád si dělám legraci, a to úplně ze všeho, na Moravě zase s oblibou předstírám, že jsem Pražák," upřesňuje Jan Macák z Pardubic.

Trefuje se i do veganů, hipstrů, ostatních youtuberů, ale také sám do sebe. Vážná videa na jeho kanálu takřka nenajdete.

„Fanoušci mají pro moje vtípky pochopení, kritika je maličké procento. Vulgární komentáře smaže filtr, takže se ke mně ani nedostanou. Když mi někdo napíše, že jsem špatný, ale nedokáže vysvětlit proč, snažím si 
z toho nic nedělat. Pokud je to něco konstruktivního, pokusím se z toho poučit a vylepšit svoji tvorbu," uzavírá Macák.

Zlata Bauerová