Sté narozeniny oslavila nejstarší členka přeloučského Sokola Jarmila Urbánková.

Bývalá učitelka a dříve aktivní sportovkyně, která v zimě ráda lyžovala a v létě jezdila na kole, dnes žije v přeloučském Domově u fontány.

Odvážně se vrhla pro dítě do Dunaje

„Za poslední rok je to již druhá příležitost, kdy jsme mohli v domově oslavit tak významné životní jubileum. Velmi obdivuji paní Urbánkovou, že jí v tak úctyhodném věku neschází optimismus a zájem o život kolem sebe," uvedla ředitelka domova Danuše Fomiczewová.

Zájem o život a lidi prý Jarmile Urbánkové nechyběl nikdy. Svůj profesní život zasvětila povolání učitelky, splnila si tak svůj sen z dětství.
Mezi její žáky patřila i současná starostka Přelouče Irena Burešová.

Při jedné dovolené ve Vídni dokonce Jarmila Urbánková neváhala riskovat svůj život, když se rozhodla skočit do Dunaje pro tonoucího chlapce.

K úctyhodnému jubileu přijela oslavenkyni popřát také Ida Jenková, starostka Police nad Metují, odkud Jarmila Urbánková pochází.

Vloni před Vánocemi oslavila sté narozeniny další obyvatelka přeloučského Domova u fontány Vlasta Čapková původem z Rokytna.

Domov u fontány v Přelouči je příspěvkovou organizací Pardubického kraje, která poskytuje péči seniorům přes padesát let. V poslední době se také specializuje na péči o osoby s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence. Za kvalitní péči získal domov několik ocenění.