A je to tady. Důchodci se kvůli novým poplatkům přestali scházet v čekárnách doktorů. Lékařům však ubylo i ostatních marodů. Východočeši prostě přestali chodit na prohlídku s každou „prkotinou“. A ti, kterým se jenom nechce do práce, si začali rozmýšlet, jestli se opravdu „hodit marod.“
Od Nového roku totiž za první tři dny nemoci nedostanou ani korunu. A přiškrceny jsou nemocenské dávky i v dalších týdnech stonání.
„Při poslední noční službě jsem neměl jediný příjem z `venku`,“ uvedl lékař na pohotovosti svitavské nemocnice. A to přitom v době, kdy řádí chřipkové virózy.
„Dostal jsem chřipku, ale radši jsem si vzal paralen a šel do práce. Každý den by mě jinak stál skoro tisíc korun,“ řekl Robert Faltus z Trutnova.
Přes sílící kritiku zdravotní reformy mají její tvůrci pravdu v jedné věci: nemocnost je opravdu tím vyšší, čím je vyšší nezaměstnanost a nižší mzdy.
V Praze, kde jsou vysoké výdělky a téměř nulová nezaměstnanost, lidé stonají o polovinu kratší dobu než na Ostravsku. Oba východočeské kraje se pohybují kolem republikového průměru. Tedy v loňském roce kolem 35 dnů na neschopence.
Podle odborníků totiž nemocnost a hlavně počet dní strávených doma na neschopenkách nyní kvůli reformám ještě dál poklesne.
Nemocnější bývají podle statistik častěji ženy než muži. Východočeši většinou stonají s nemocemi dýchacího a pohybového ústrojí.