„Proti minulým dnům výrazně přibylo ošetření zranění zaviněných náledím na oddělení úrazové chirurgie a stoupl i počet hospitalizovaných. Šlo zejména o úrazy způsobené pádem nebo z dopravních nehod," uvedl mluvčí Pardubické krajské nemocnice Dušan Korel.

Jeho slova potvrzoval i pohled na chodbu před ordinací. Belhající se pacienti, vytrčené nohy s čerstvou sádrou. Všechna lehátka a vozíky obsazené, židle plné, že si pomalu není kam sednout.
„Lékaři měli od rána spoustu práce, do ambulance byl navíc povolán ještě jeden lékař nad běžný provoz," dodal Dušan Korel.

A statistika na závěr dne prozradila, že tento den byl skutečně mimořádný. "Za celé zimní období to byl právě třináctý březen, kdy jsme za jediný den odbavili největší počet pacientů právě v souvislosti s náledím. Je trochu zvláštní, že nejvíce starostí za celou zimu nám nastalo až v půli března," dodal Dušan Korel.

Raději jen krokem

Své si užily i posádky záchranné služby.
„Když jsme ráno přijeli k nehodě u Dražkovic, kde byla dvě lehká zranění, tak tam bylo takové náledí, že se  nedalo ani normálně chodit," podělil se o své včerejší dojmy záchranář Martin Slouka.
Styl jízdy posádek záchranky musel odpovídat počasí. „Musí se jezdit pomaličku. Posádky, které jely ráno vypomáhat na Chrudim, musely jezdit krokem. Policisté od nehod nám ráno říkali,  že mají nahlášených třicet dalších nehod v pořadí, takže řidiči to zřejmě nedodrželi," uvedl řidič sanitky Jakub Jiřík.

„Řidiči sanitek jsou přece profesionálové. Vždy všechno musí zvládnout v pohodě a bez nehod," přidává se druhý z řidičů Radek Svoboda.