Meziročně se ale nezaměstnanost snížila o více než procento. Bez práce bylo ke konci ledna 24 639 lidí schopných okamžitého nástupu do zaměstnání.

Míra nezaměstnanosti v Královéhradeckém kraji ke konci ledna stoupla na osm procent z prosincových 7,5 procenta. Práci na konci ledna v kraji hledalo 22 881 lidí, volných míst v kraji bylo 1792. Loni v lednu ale byla nezaměstnanost vyšší než nyní, činila 8,4 procenta.

Nezaměstnanost v kraji je pátá nejnižší v republice. A to přesto, že v lednu došlo k mírnému nárůstu lidí bez zaměstnání.

Nezaměstnanost v lednu vzrostla o šest desetin procenta na devět procent. Je to o něco vyšší nárůst, než jaký předpokládali finanční analytici. Nyní je v Pardubickém kraji bez práce 25 195 lidí. Ovšem oproti loňskému lednu se počet lidí bez místa snížil o téměř 2 800, což je pokles o 1,1 procenta.

Tradičně nejnižší čísla vykazují Pardubice, kde je bez práce jen 6,5 procent lidí. Nejhůře je na tom naopak Svitavsko, kde je nezaměstnaných již 12,5 procent.

„V následujících měsících lze očekávat další růst míry nezaměstnanosti. Tento vývoj by se však s příchodem jara měl začít obracet a to nejen kvůli sezónním faktorům, ale i díky lepším datům, které poslední dobou chodí z německé ekonomiky. Poklesu bude naopak bránit slabá domácí poptávka a přetrvávající ostražitost českých domácností a podniků,“ uvedl finanční analytik Miroslav Novák.

Vývoj nezaměstnanosti ve Východních Čechách - prosinec 2011, leden 2012.

(dub)