Bez práce bylo ke konci října 21 181 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání.

Nejnižší míra nezaměstnanosti je dlouhodobě na Pardubicku, kde měla ke konci října hodnotu 6,4 procenta. Naopak nejvyšší byla na Svitavsku, kde činila 9,7 procenta. Vývoj nezaměstnanosti v Pardubickém kraji splnil očekávání místního úřadu práce, který nepředpokládal hromadná propouštění a velké otřesy. Míra nezaměstnanosti v kraji je nižší, než celostátní průměr, který činí 8,5 procenta. Nejnižší nezaměstnanost je tradičně v Praze, a to 4,4 procenta.

V Pardubickém kraji je větší podíl nezaměstnaných žen než mužů. U mužů činí míra nezaměstnanosti 6,5 procenta, u žen potom 9,6 procenta. Úřad práce ke konci října registroval 2002 volných pracovních míst, znamená to, že na jedno pracovní místo připadalo více než deset uchazečů.

Ministerstvo dnes začalo uvádět hodnoty nezaměstnanosti také podle nové metodiky, a to jako podíl nezaměstnaných vůči všem obyvatelům ve věku 15 až 64 let. Na konci října tento ukazatel v kraji dosáhl hodnoty 6,0 procenta. Dosud uváděná hodnota je vyšší proto, že poměřuje uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem. (čtk)