Ustavující zastupitelstvo se uskuteční v pátek 21. listopadu ve Společenském sále pardubické radnice na Pernštýnském náměstí od 15 hodin.

„Nově zvolení zástupci se ujmou zastupitelského mandátu složením slibu. Jejich prvním počinem v nové funkci bude volba vedení města a členů finančního a kontrolního výboru, což jsou orgány zastupitelstva," uvedla Nataša Hradní z tiskového úseku pardubického magistrátu.

Stížnost na kampaň hnutí ANO 2011

A proč se vlastně datum ustavujícího zasedání zastupitelstva zdrželo? Krajský soud obdržel stížnost na neplatnost voleb. Problém byl v tom, že dva kandidáti hnutí ANO 2011 Martin Charvát a Jan Řehounek měli údajně dělat předvolební kampaň ještě v den voleb, a to poblíž volební místnosti. To sice zákon zakazuje, ovšem podle soudu se za bezprostřední blízkost považuje území, jimž musí projít každý volič, který směřuje k volební urně.
Neúspěšné byly i dvě stížnosti na průběh voleb v Městském obvodu Pardubice III.

„Dva návrhy soud zamítl jako nedůvodné. Třetí byl podán anonymně, tudíž se jím ani nezabýval," konstatovala mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Olga Mičanová. Rovněž na Dubině tak mohou konečně svolat ustavující zastupitelstvo.

K volbám přišlo přes 25 tisíc lidí

V komunálních volbách, které se konaly 10. a 11. října 2014, zvítězilo hnutí ANO 2011, v devětatřicetičlenném Zastupitelstvu města Pardubic obsadí 11 křesel. Druhé České straně sociálně demokratické připadlo šest mandátů, po čtyřech zastupitelských křeslech bralo Sdružení pro Pardubice, Občanská demokratická strana a Komunistická strana Čech a Moravy. Tři zástupce budou mít v zastupitelstvu Pardubáci, stejně jako TOP 09 a dva hnutí Patrioti Pardubice a Koalice pro Pardubice.

K volbám do městského zastupitelstva přišlo letos 25 059 občanů, tedy 35,2 procenta voličů. Vybírali kandidáty ze 17 politických stran a hnutí.