„Toto spojení již bylo schváleno výborem České pneumologické a ftizeologické společnosti a komisí pro intersticiální (týkající se vmezeřené, pojivové tkáně) plicní procesy," prozradil Dušan Korel, tiskový mluvčí PKN.

Deset center

Celkový počet těchto center v České republice je stanoven na deset. „Jsou vytvořena při klinikách a některých krajských pracovištích. Menší oddělení jsou podobně jako my sdružena s klinikou," vyjádřil se Vladimír Molnár, primář oddělení nemocí plicních a tuberkulózy PKN.

Při zřizování center se zohledňuje geografické hledisko a místní dostupnost. „Proto naším cílem nebylo budování samostatného centra 25 kilometrů od Hradce Králové," poznamenal primář.

„Ovšem přidružení k centru v sousední Fakultní nemocnici pro nás znamená velké plus. Získáme přístup k diagnostickým metodám, které nám chybí, k dalším konzultacím a k biologické léčbě. Léky zatím předepisují v Hradci. Lze však do budoucna očekávat, že nová centrová léčba bude vyžadována i od nás," dodal Vladimír Molnár.

Vedoucím tohoto Sdruženého centra je Vladimír Bartoš z FN Hradec Králové. Koordinátorkou za pardubické oddělení je Renata Králová.

Intersticiální plicní procesy (IPP) představují heterogenní skupinu nenádorových onemocnění, která difúzně postihují plicní tkáň. Mohou významně ovlivňovat život nemocného, respektive ho na životě ohrožovat. Diagnostika i léčba je komplexní a vysoce specializovaná a často vyžaduje mezioborovou spolupráci erudovaných odborníků.

Zásadní předpoklad

„Zásadním předpokladem pro optimální diagnostiku a léčbu je centralizovaná péče vedená týmem lékařů a zdravotníků, kteří se specializují na problematiku těchto nemocí. Existence center umožňuje nejen vysoce odborný přístup k diagnostice a léčbě, ale také maximálně efektivní a účelné využívání finančních prostředků," nechal se slyšet Dušan Korel.

„Koncentrací pacientů s IPP v těchto centrech tak vede k poskytování nejkvalitnější a nejefektivnější možné péče," doplnil mluvčí nemocnice.

„Intersticiální plicní fibróza je závažné onemocnění, které má ovšem řadu variant, z nichž některé jsou dobře léčitelné, některé hůře. Tyto nemocné zařadíme do registru a týmovou prací odborníků budou vybráni ti nemocní, pro které by mohl být přínosem nový lék zvaný pirfenidon," uzavřel primář Molnár.