Překvapivý pohled čekal některé obyvatele pardubické ulice Jana Palacha. Jen před několika týdny tam dělníci položili nový asfaltový povrch, přesto už je silnice na několika místech opět vyfrézovaná. Co způsobilo tak brzké opravy? Důvod je jednoduchý – havárie vodovodní přípojky.

„Staré vodovodní potrubí, které vede pod komunikací, prasklo a bylo nutné ho opravit," vysvětlil tiskový mluvčí Pardubického kraje Jakub Rychtecký.

Pardubický kraj by ovšem oprava neměla stát žádné peníze.

„Je to záležitost společnosti Vodovody a kanalizace, které patří potrubí. Je smůla, že vodovodní přípojky praskly právě pod nově opravenou silnicí," poznamenal vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu Ladislav Umbraun.

Přesunou se na ulici 17. listopadu

Práce na modernizaci silnice II/324 v Pardubicích se od pondělí 1. září přesunou na ulici 17. listopadu. Ta bude částečně uzavřena od podjezdu po křižovatku s Palackého ulicí. Projíždět budou moci automobily ve směru od Chrudimi, v opačném směru zůstane zachován pouze provoz vozidel městské hromadné dopravy.

„Částečná uzavírka potrvá do 12. října, následná úplná uzavírka pak do 2. listopadu. Řidiči budou uzavřený úsek objíždět po Sukově třídě, přes náměstí Republiky, ulicemi Karla IV., S. K. Neumanna a Pod Břízkami. To je vlastně stávající objízdná trasa z centra Pardubic směrem na Chrudim," uvedl Jakub Rychtecký.

Autobusy pojedou bez větších omezení

Druhou možností je trasa přes ulici Palackého na silnici číslo I/37. Provoz městské hromadné dopravy a vozidel integrovaného záchranného systému bude v celém úseku bez větších omezení.
Zastávka pro příměstské autobusy na ulici 17. listopadu se přesune před podjezd, k výjezdu z firmy Kávoviny.

Pro Dopravní podnik města Pardubic naštěstí tímto víkendem ty největší komplikace končí. Provoz městské hromadné dopravy nejvíce narušovaly opravy křižovatek o srpnových víkendech. Jinak se provoz autobusů a trolejbusů obešel bez větších problémů. Jedinou nepříjemností pro cestující tak v následujících měsících bude uzavření zastávky 17. listopadu.

„V době od 1. září do 2. listopadu bude z důvodu rekonstrukce části třídy 17. listopadu uzavřena bez náhrady zastávka v obou směrech. Nejbližší obsluhované zastávky jsou Palackého, Masarykovo náměstí a Na Spravedlnosti," podotkla mluvčí pardubického dopravního podniku Jitka Malinská.

O rekonstrukci ulic Jana Palacha a 17. listopadu
Modernizace silnice II/324 je součástí projektu Pardubického kraje za 53 milionů korun, hrazeného 
z 85 procent z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Modernizace je rozdělena do tří etap a potrvá do začátku listopadu. Řidiči se tak musí 
v těchto měsících připravit na dopravní komplikace a objížďky. Současně totiž město opravuje třídu Míru. Centrum Pardubic se tak proměnilo v jedno velké staveniště.
„Snažili jsme se uzavírky zkoordinovat s městem Pardubice, jak nejlépe to šlo. Modernizaci úseků, u kterých očekáváme větší dopravní komplikace, jsme směřovali do období letních prázdnin, kdy je obecně slabší provoz," uvedl před začátkem rekonstrukce hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.