Východočeské muzeum v neděli otevře novou expozici Pardubice – příběh města. Návštěvníky zámku čeká cesta od první písemné zmínky až do vzniku Československé republiky v roce 1918.

„Expozice se rozkládá na 1000 metrech čtverečních. Poprvé otevřeme veřejnosti historický sál, který dříve sloužil jako přechodný depozitář. Expozice se nachází i na kůru zámecké kaple a 
v někdejší učebně," uvedl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek. Návštěvníky expozice v prvním patře zámku přivítá věžní hodinový stroj z přelomu 17. a 18. století, který byl až do 70. let minulého století umístěn na věži pardubického zámku. „Mohutný zvuk jeho tikání se bude expozicí nést jako symbol neúprosně ubíhajícího času," vysvětlil kurátor Ladislav Nekvapil, který společně s týmem historiků, restaurátorů a konzervátorů pracoval na přípravách nového lákadla pardubického zámku celé tři roky.

KONČÍME ROKEM 1918

Expozice je rozdělena 
do pěti částí: Pardubice 
ve středověku, Za pánů 
z Pernštejna, Od baroka 
k romantismu, Od Pernera ke Kašparovi a První světová válka. „Končíme rokem 1918, což je výzva k dokončení příběhu města v dalších prostorách zámku," nastínil budoucnost ředitel Tomáš Libánek.

Expozicí dějin Pardubic muzeum zpřístupní další prostor pro návštěvníky. Končí tak pětiletý projekt, díky němuž byla na zámku zrekonstruována a otevřena například kaple Tří králů, prostor pro archeologickou expozici a pořízen nový navigační systém zámku.

Celkem bylo investováno téměř 30 milionů korun 
z dotací a z rozpočtu kraje.

Náklady na novou historickou expozici činí 9,1 milionu korun.