Zpátky do města. Takové je heslo nového územního plánu Pardubic. Vedení města nyní navrhuje, aby se nezpracovávaly 15. a 17. změny současného územního plánu. Změny by měly být zapracovány přímo do nového plánu. Tato snaha se ale u mnoha zastupitelů nesetkala s pochopením.

„Vůči těm šesti žadatelům, kteří jsou v 15. změnách, by to bylo velmi neseriózní," uvedl šéf zastupitelského klubu ODS Petr Klimpl a upozornil na to, že po více než dvou letech nejsou tyto změny stále dokončeny. Po odchodu hlavní architektky Petry Nacu totiž zůstaly neautorizovány. Pokud by se 15. změny zpracovávaly zvlášť, měly by být hotovy v listopadu příštího roku, 17. změny pak v únoru 2014. Nový územní plán by ale měl být dle odhadů města na konci roku 2014.

Měli by ušetřit

Argumentací o neserióznosti ale Klimpl naštval vedení města.
„ODS nemá co říkat. Byl to právě její zastupitel, který se tady snažil upřednostnit jednoho žadatele před ostatními," řekl náměstek primátorky Martin Bílek v jasné narážce na kauzu vily podnikatele Miloše Holečka.

A jaká by měla být hlavní výhoda zapracování změn přímo do nového územního plánu? Ušetří se tím prý peníze, podle odhadů až 500 tisíc korun. Na pondělním semináři pardubických zastupitelů ovšem chyběl zástupce zhotovitele územního plánu, což nelibě nesli především zástupci opozice.

Nemohlo tak dojít ke konfrontaci stanovisek města a stanovisek projektantské firmy, které jednotliví diskutující vytahovali jako králíky z klobouku. Podle těchto zprostředkovaných vyjádření by prý firmě nijak nekomplikovalo práci, kdyby se zároveň zpracovávaly i změny současného územního plánu.
„Je to opravdu příjemné, že projektant jedná s někým za našimi zády," ironicky okomentoval situaci hlavní architekt Pardubic Jiří Raška.

Stihne se to?

Zároveň byl také zpochybněn časový harmonogram vzniku nového územního plánu. Podle některých je termín konec roku 2014 optimistický, podle jiných diskutujících dokonce nereálný.

Diskuse zastupitelů se stočila i na známý případ vily podnikatele Holečka, která je zařazena do 17. změn územního plánu. Pro Miloše Holečka se ovšem v současnosti nic nemění, jelikož stavební úřad pozastavil exekuční zařízení na vilu do doby, než bude jasné, zda se územní plán změní.
To, že bylo schváleno pořízení územní změny, ale ještě neznamená, že změna musí být schválena. O všem budou rozhodovat pardubičtí zastupitelé, kteří se budou moci opřít i o stanovisko odboru hlavního architekta.

„V 17. změnách je přes devadesát žadatelů, naším odborem bude doporučeno ke schválení zhruba 30 změn," podotkl Jiří Raška.