Krajské město čeká do soboty klid zbraní. Vyjednávání o budoucí radniční koalici se prozatím zastavila. Vyjednávací týmy dvou největších hráčů – ANO a ČSSD – se nyní musí poradit se svými členy. Zatím to ovšem vypadá, že právě tyto dvě strany budou tvořit základ budoucí vlády Pardubic.

„Sociální demokraté nám řekli, že respektují výsledek voleb a moji kandidaturu na primátora. Nyní se musíme sejít s našimi straníky. Po sobotním jednání bychom měli už mít konkrétnější výsledky," sdělil Deníku lídr ANO Martin Charvát.
Vítězná strana zatím nehodlá kontaktovat žádné jiné koaliční partnery. „Nejprve se chceme domluvit s ČSSD. Teprve potom můžeme kontaktovat další spojence," potvrdil Martin Charvát.

Ještě jeden partner

ANO a ČSSD mají v zastupitelstvu celkem 17 mandátů, je tedy jisté, že budou muset přizvat ještě minimálně jednoho koaličního partnera. Nejčastěji se mluví o ODS, ke které má Martin Charvát jako její bývalý člen blízko. Občanští demokraté disponují čtyřmi mandáty, což by na vytvoření koalice stačilo.

Zájem o jednání s vítěznou stranou ostatně potvrzuje i lídr ODS Jiří Janků. „Z našeho pohledu máme v Pardubicích jednoznačně nejblíže k hnutí ANO a jeho lídrovi Martinu Charvátovi. Je naším bývalým členem a je vidět, že i program hnutí ANO vznikal z poznatků, které získal také během svého působení v ODS," řekl Jiří Janků.