Základní škola ve Svítkově je zoufale přeplněná. Má se dočkat přístavby. Je ale otázkou kdy. Město v letošním roce vyčlenilo z rozpočtu zatím jen 150 tisíc korun na ideovou studii.

Vloni rozhodl los, letos GPS

Základní škola (ZŠ) Pardubice – Svítkov je spádová pro obce Popkovice, Staré Čívice, Lány na Důlku, Opočínek a Svítkov. Navštěvuje ji v průměru přes 450 žáků. „Máme třídy i v odborných učebnách," svěřila se ředitelka ZŠ Pardubice – Svítkov Monika Dobruská. Největší převis je na prvním stupni, ve třídách se učí dokonce 30 až 32 žáků. Na druhém stupni už není situace tak dramatická, řada dětí odejde na osmiletá gymnázia či jiné specializované školy.

Letos škola otevře dvě první třídy. Zápisy se uskuteční příští týden. Očekávaný převis, podle evidence obyvatel, by mohl být kolem třiceti dětí.

Vloni nakonec svítkovská škola nemohla kvůli nedostatečné kapacitě umístit sedm dětí, které na to měly podle svého bydliště právo. Mezi prvňáčky rozhodl los.

Město Pardubice pak zajistilo docházku nepřijatých dětí ze Svítkova do škol spádového obvodu Dukla. Vypravuje pro ně školní autobus.

Letos už v případě převisu žáků nerozhodne los, ale vzdušná vzdálenost bydliště dítěte od budovy školy.

„Pořadí dětí bude určeno podle nejkratší vzdálenosti adresy místa trvalého pobytu dítěte od školy, měřeno vzdušnou čarou od GPS souřadnic školy k nejbližšímu místu obvodu budovy trvalého pobytu dítěte, zaokrouhleno na celé metry. Čím kratší vzdálenost od školy, tím lepší umístění," je popsáno v kritériích z pardubického magistrátu.

Město Pardubice s přístavbou počítá

U žáků s adresou trvalého pobytu se stejnou vzdáleností od školy, například více dětí bydlících ve stejném bytovém domě, nebo v případě stejné vzdušné vzdálenosti více nemovitostí, rozhoduje, pokud bude potřeba určit jejich přesné pořadí, los. Toto platí nejen pro Svítkov, ale i pro další základní školy v Pardubicích.

S přístavbou ZŠ Svítkov se podle náměstka pardubického primátora Jakuba Rychteckého do budoucna počítá.

Město jen opustilo myšlenku, podle které mohla být na pozemku města ve Svítkově vybudována nová mateřská škola i s prvními třídami a družinou pro potřeby školy.

„To se na daném pozemku ukázalo jako nemožné. Proto jsme tento projekt rozdělili na dva. Teď se řeší přístavba základní školy Svítkov, kde nás to pálí více," uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký na zasedání městského zastupitelstva.