Po několika letech se opět vrací možnost, že Masarykovo náměstí v centru Pardubic zaplní další stavby. Plány na stavbu hotelu a bytových domů v minulosti zabrzdila krize. O volné pozemky je opět zájem, investoři jsou ale tajemní.

„V tuto chvíli jsme si se zájemci vyměnili informace. Město je ochotné pozemky poskytnout," konstatoval náměstek pardubické primátorky Michal Koláček (Sdružení pro Pardubice).

Jistá společnost oslovila radnici, že by patrně chtěla postavit v centru města banku. „To by pro město bylo zajímavé z hlediska zaměstnanosti i prestiže," poznamenal náměstek primátorky.

Developerská firma Afi Europe, která už na náměstí postavila obchodní centrum, zvažuje v krajském městě také další investice. Firma si dává ještě půl roku, než bude konkrétnější. „Zdá se, že se realitní trh zlepšuje, a jsme jedním z investorů, kteří zvažují přípravu nových projektů," prozradila projektová koordinátorka developerské firmy Renata Součková.

Afi Europe koupila od města pozemek pro obchodní centrum velmi výhodně (300 korun za metr čtvereční) s podmínkou, že poté postaví také hotel a byty. Na hotel firma nesehnala nájemce a byty nepovolila hygiena. V roce 2010 proto zastupitelé zprostili firmu závazku dál stavět.

Lokalita je dopravně hodně zatížená. Po dostavění obchodního domu s multikinem vznikla i propojka k sídlišti Závodu míru, která dopravě částečně pomohla.