Je půlnoc a pod rosickým mostem spouštíme loďku na Labe. Začíná noční kontrola lovících rybářů. Spolu s rybářskou stráží a pardubickou městskou policií se jí účastní i redaktoři Pardubického deníku.

Naše první cesta vede až ke zdymadlu. Cestou zpátky kontrolujeme první dvojici rybářů. Doklady jsou v pořádku a jeden z rybářů se už může pochlubit uloveným úhořem. Drobná výhrada směřuje pouze k osvětlení.

„Od 16. června vstoupila v platnost prováděcí vyhláška o rybolovu, která nově povoluje rybolov bez přerušení. Ovšem pod podmínkou, že místo lovu bude osvíceno bílým světlem. Zpočátku toto pravidlo rybáři moc nedodržovali, teď už se to stane málokdy. Rozsvícené světýlko v otevřených dveřích vozu není úplně to pravé,“ upozorňuje Dalibor Holý z pardubické rybářské stráže.

S lodí pokračujeme až k Srnojedům, rybáři ale na březích nejsou a tak zpáteční cesta vede po slepém rameni, kam je potřeba loď přenést. Na druhém břehu už je lovců podstatně více.

„Hlídáme kromě potřebných dokladů i další pravidla pro lov. Například jestli se dodržuje pravidlo maximálně dvou nahozených prutů na jednoho rybáře nebo to, zda u nahozených prutů někdo skutečně sedí. Řešili jsme za poslední dobu asi pětadvacet drobných problémů, ale nutno říci, že se většinou jedná o mimopardubické rybáře, kteří tu jsou takzvaně na výletě a nejsou třeba zvyklí na kontroly v noci. Těch už jsme jen za červen provedli ve spolupráci s městskou a státní policií celkem devět,“ dodává Holý.

Naše kontrolní plavba končí kolem čtvrté hodiny ráno naložením loďky na přívěs. Všech dvanáct rybářů prošlo kontrolami se ctí, i když ryby tentokrát moc nebraly.