Zrušit, nebo nezrušit? To je otázka, kterou si nyní pokládají občané Pardubic. Referendum o městských obvodech se koná již příští čtvrtek, a tak si obyvatelé krajského města mohli ujasnit své názory na velké debatě s politiky, která se konala na pardubické radnici.

O největší překvapení večera se postaral bývalý pardubický primátor a bývalý senátor za ODS Jiří Stříteský. Na debatě totiž vystoupil proti názoru své mateřské strany, což je o to překvapivější, že občanští demokraté byli dosud jedinou stranou, která se jasně zasazovala za zachování městských obvodů (MO).
„Obvody vznikly v době, kdy jsem byl primátor. Bylo to v situaci, kdy jsme chtěli mít 100 tisíc obyvatel. Nyní se ale ztotožňuji s názorem paní primátorky Štěpánky Fraňkové, že jsou obvody zbytečný luxus," překvapil účastníky debaty Jiří Stříteský.

Jaký je názor ODS?

Přitom jen pár minut předtím prezentoval šéf zastupitelů za ODS Petr Klimpl zcela jiný názor. „ODS má zájem na tom, aby město bylo nadále členěno na MO. Každodenní problémy občanů by měly být řešeny právě na obvodech. Veřejná správa by neměla být měřena pouze penězi," nechal se slyšet Petr Klimpl.

„Opravuji pana Klimpla, že to je názor ODS. Je to totiž názor jen několika lidí v ODS. Obvody nejsou dotaženy do konce. Každý primátor po čase zjistí, že obvody nepotřebuje a že jsou zbytečné," dodal bývalý primátor Pardubic.
Občané se hodně zajímali o to, zda se případným zrušením obvodů skutečně ušetří peníze. Přítomní politici, kteří byli z větší části proti zachování obvodů, se pokusili spočítat, jaké jsou náklady města v přepočtu na jednoho obyvatele. Vyšlo jim, že v Pardubicích jsou náklady 3500 korun ročně, zatímco v sousedním Hradci Králové, který není členěn na městské části, jen 2500 korun. Ovšem tyto čísla ihned sami zpochybnili.

Selský rozum

„Lidé by se měli v referendu rozhodovat především selským rozumem, všechna čísla se dají různě dezinterpretovat," řekl předseda zastupitelského klubu ČSSD Jakub Rychtecký.
Na přetřes se dostala také otázka případného odtržení některých částí Pardubic po zrušení městských obvodů.

„Pokud opravdu přijde 35 procent voličů, tak zastupitelstvo nemá žádný manévrovací prostor. Zastupitelé budou muset přijmout osm usnesení o zrušení osmi MO," podotkl Jakub Rychtecký.
„Já ale Pardubice vnímám jako jedno město a ne jako osm malých městeček. Ani po zrušení obvodů bychom určitě nerezignovali na regeneraci panelových sídlišť či budování cyklostezek, jak se někteří obávají," sdělila přítomným primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

Kolik se ušetří?

Podle zastánců zachování obvodů je chybou, aby se lidé rozhodovali podle toho, kolik se případně ušetří.
„Takto pojatá veřejná správa samozřejmě něco stojí. Reálně by šlo ušetřit asi 15 milionů korun," poznamenal starosta třetího městského obvodu Vítězslav Štěpánek (ODS), který na debatě zastupoval kolegium starostů.

Co také zaznělo při debatě

•„Je prakticky vyloučeno, že by všichni zaměstnanci městských obvodů museli po zrušení obvodů přejít na magistrát."
Michal Zitko, tajemník magistrátu

• „Zpravodaje některých městských obvodů používají propagandu jako z roku 1952."
„Vždyť Pardubice jsou jedna velká vesnice, tak proč je dělit na osm menších."
František Brendl (Pardubáci), náměstek primátorky

• „My jsme pro zachování obvodů, protože si myslíme, že obvody mají k občanům blíže než centrální radnice. Prostor pro úspory tu ale určitě je."
Radim Fülle (KSČM), zastupitel

• „Zastupitelstvo došlo do slepé uličky, a tak jediným smysluplným řešením bylo referendum. Má tu výhodu, že pokud přijde dostatečný počet voličů, tak je pro zastupitele závazné."
Jakub Rychtecký (ČSSD), předseda zastupitelského klubu

• „V komunálních volbách jsme do městských obvodů ani nepostavili kandidátky, takže jsme to s jejich rušením mysleli vážně."
Jan Němec (TOP09), radní

• „Pardubice jsou s osmi městskými obvody raritou mezi podobně velkými městy České republiky."
Štěpánka Fraňková (SPP), primátorka Pardubic