Nový styl politické kampaně – stranické primárky před prezidentskou volbou – si ve středu vyzkoušeli  členové Občanské demokratické strany (ODS) z Pardubického  kraje. Jejich podvečerní setkání v pardubickém ABC klubu odstartovalo devítitýdenní maraton stranických volebních shromáždění, na jehož konci bude jasné, zda ODS vyšle do boje o prezidentské křeslo místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku či europoslance a někdejšího ostravského primátora Evžena Tošenovského.

Tajné hlasování

Svého favorita, který se pak v přímé volbě bude ucházet o křeslo na Pražském hradě po zakladateli ODS Václavu Klausovi, mohli občanští demokraté  vybírat v tajném hlasování přímo při středečním setkání v ABC klubu.
Volba byla přímo na místě tajná. Pokud některý straník shromáždění nestihl a přesto se chce výběru prezidentského kandidáta účastnit, bude tak moci učinit i ve stranických kancelářích v regionu.

Kdy výsledky?

„Výsledky primárek v Pardubickém kraji by měla mít ODS k dispozici příští týden," pravil mluvčí strany Tomáš Bartovský. Strana podle něj plánuje na svém webu zprovoznit sekci, jež bude průběžně výsledky zveřejňovat a nabídne i další podrobnosti.
V následujících devíti týdnech se podobná volební shromáždění uskuteční i v dalších českých a moravských regionech. Jako poslední do souboje Sobotky s Tošenovským promluví Jihomoravský kraj, kde se stranické primárky uzavřou 25. června.

Žádný ze zvažovaných kandidátů ODS ale zatím nemá velké šance v samotné prezidentské volbě. Lépe než oni si stála předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, která ale svou kandidaturu stáhla. Ta měla podle dubnového průzkumu agentury Factum Invenio podporu 5,6 procenta lidí. Sobotka ani Tošenovský se nedostali přes tři.

Co „konkurence"?

Svého kandidáta na funkci hlavy státu zatím nemá ani sociální demokracie, která se rozhoduje mezi místopředsedou strany Jiřím Dienstbierem mladším a ekonomem Janem Švejnarem. Jana Švejnara podporovala ČSSD již v prezidentských volbách před čtyřmi lety. O jménu by mělo širší vedení strany na základě vnitrostranické diskuse rozhodnout na konci května.

Z parlamentních stran svého kandidáta již oznámila vládní TOP 09, která nominovala předsedu strany Karla Schwarzenberga.
Za lidovce má v úmyslu jít do voleb europoslankyně Zuzana Roithová.

Dalšími známými kandidáty jsou například expremiér Miloš Zeman (Strana práv občanů – zemanovci) nebo Jana Bobošíková (předsedkyně strany Suverenita – Blok Jany Bobošíkové).

Jako nestraník bez vazeb na politickou stranu jde do voleb expremiér a nynější viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Jan Fischer, kterého zatím průzkumy veřejného mínění stavějí do role favorita.