Zopakuje sedmapadesátiletý žokej Josef Váňa loňský triumf ve Velké Pardubické steeplechase? Takovou otázku si kladou všichni fandové, kteří se vydají v neděli na pardubické dostihové závodiště.

Víkend plný dostihů vyvrcholí 120. ročníkem prestižního závodu, v němž poběží 20 koní se svými jezdci. A mezi nimi i Tiumen s žokejem Váňou, kteří loni ve fantastickém finiši zvítězili. Na startu se Váňa představí již po čtyřiadvacáté a fyzicky se cítí lépe než při loňské senzaci. I Tiumen je podle jeho slov po zranění v pořádku. Na otázku, jestli získá sedmý titul, odvětil, že si chce dostih užít.

„Možná to bude naposledy, ale jdu do toho s tím, že když motyka vystřelí, tak proč nevyhrát posedmé?“, řekl legendární žokej.

V areálu závodiště mu bude o víkendu dokonce odhalena socha – spolu s prvním koněm, který steeplechase vyhrál, Fantomem.

Pokud se na pardubické závodiště chystáte, přijďte raději dříve, vzkazují organizátoři dostihu. Město se bude opět potýkat s dopravními komplikacemi, výpadovka od Parama na Chrudim bude zcela uzavřena; stane se s z ní velké parkoviště.

„Motoristům budou k dispozici tři odstavné plochy – na letišti, v areálu bývalé okresní vojenské správy naproti hlavnímu vjezdu na letiště a také na silnici I/37,“ poznamenal předseda představenstva pořádajícího Dostihového spolku Pardubice Miroslav Petráň.

„Z parkovišť na letišti a v bývalé okresní vojenské správě bude jezdit kyvadlová doprava. Autobusy budou vozit návštěvníky k hlavní bráně závodiště,“ doplnil.

Zdali přemýšlíte, v čem na jubilejní ročník vyrazit, na džíny nebo šušťákovku rovnou zapomeňte. Nemusí jít zrovna o klasický oblek, ale manšestrové kalhoty jsou ideální volbou. V lóži však s nimi parádu nenaděláte, tam už oblek patří.

Velká pardubická odstartuje v 15.25 hodin.