Z historie Machoňovy pasáže
Machoňova pasáž byla vystavěna mezi roky 1924 a 1925. Projektem byl pověřen architekt Ladislav Machoň, představitel stylu art deco. Stavba je pětipodlažní, světle béžovou barvu fasády oživuje výrazný prvek balkonu v prvním patře, který je rozčleněn do pěti samostatných částí. Na pasáž měla podle Machoňova projektu z roku 1927 navazovat tržnice a další pasáž do Smilovy ulice. K realizaci této části projektu ale nedošlo. Machoňova pasáž byla v roce 1958 prohlášena za kulturní památku. V roce 1996 byla vypsána soutěž na rekonstrukci objektu, kterou vyhrál pardubický architekt, dnes zastupitel a poslanec, Miroslav Petráň. Na začátku roku 2011 byly zahájeny rekonstrukční práce. Vlastníkem objektu je v současné době Rozvojový fond Pardubice.

V Machoňově pasáži se v současné době nachází osm prodejen a dvě kavárny. Všechny prodejní plochy objektu, jehož vlastníkem je v současné době Rozvojový fond Pardubice, tak jsou obsazeny. Z původních nájemců se přitom po téměř dvouleté rekonstrukci zpět vrátili jen dva –  Flexi Kopírka a Kavárna J. Homolka. Byty už jsou volné pouze dva.

„S tím, jak to v Machoňově pasáži žije, jsem velice spokojen, podařilo se nám to dotáhnout do konce. Vzhledem k současnému stavu, který panuje na realitním trhu, je to opravdu úspěch," prohlásil místopředseda představenstva Rozvojového fondu Pardubice Martin Charvát.

Dva obchodníci
 už skončili

Od slavnostního otevření, které se uskutečnilo na začátku dubna loňského roku, už ale dva obchodníci Machoňovu pasáž opustili. Jednalo se o vinotéku a obchod se sýry. Nahradil je jiný obchod se sýry a vínem a prodejna outdoorového oblečení.
Na jaře by se měla otevřít i nová Pardubická prodejna. Provozovat ji bude Česká abilympijská asociace, která pomáhá lidem s handicapem při jejich integraci do společnosti. „Prodejna ukáže to nejlepší z našeho města. Suvenýry, regionální produkty a výrobky z chráněných dílen. V reprezentativních prostorách nebudou chybět výstavy a místo pro pořádání nejrůznějších kulturních akcí," prozradil Martin Charvát z Rozvojového fondu Pardubice.

Obchodníkům nahrává fakt, že Machoňova pasáž se nachází přímo v centru města. „Určitě je to lepší, než kdybychom měli kavárnu někde Na Skřivánku. Přesto je ale Machoňova pasáž jen průchod a není tam úplně vhodná skladba obchodů, takže nám to nepřitáhne tolik zákazníků, jako kdyby tu byly obchody, které jsou v AFI Paláci. Málokdo z těch, kteří jdou do realitní kanceláře, si pak půjdou sednout do kavárny," poznamenal provozovatel kavárny Josef Homolka.

Kromě umístění si obchodníci pochvalují i vzhled zrekonstruovaného objektu. „Pasáž z roku 1924 je podle našeho názoru prvorepublikový architektonický skvost, na který mohou být obyvatelé Pardubic patřičně hrdí. Samotné prostředí zrekonstruované pasáže nás přímo vybídlo k jednoduchému a výstižnému názvu," uvedla provozovatelka café-baru První republika Alena Jakubcová.

Kavárnu stále trápí ekonomická krize

Každá mince však má dvě strany. Podle Homolky se i na obchodnících, kteří se nacházejí v Machoňově pasáži, podepsala ekonomická krize.
„Lidé nemají peníze, takže do kaváren tolik nechodí. Před rekonstrukcí pasáže to určitě bylo lepší. Navíc jsme kvůli opravám přišli o část tržeb. Na čas jsme museli zavřít a ani poté tam zákazníci nechtěli sedět, když je rušil velký hluk," poznamenal Josef Homolka. Lenka Štěpánková

Otevření Machoňovy pasáže doprovodil zvuk fanfár

Machoňova pasáž byla po rekonstrukci, která trvala zhruba dva roky, za zvuku fanfár slavnostně otevřena 5. dubna loňského roku.
Historické prostory byly obnoveny a na východní část pasáže navázala nová dostavba s byty a komerčními prostory, novinkou bylo rovněž podzemní parkoviště.
„Jsem ráda, že se konečně můžeme v pasáži všichni sejít, i když ta oprava trvala poněkud déle, než jsme čekali. Doufám, že se také brzy podaří opravit třídu Míru," uvedla tehdy pardubická primátorka Štěpánka Fraňková.
Již v době slavnostního otevření se začali v Machoňově pasáži zabydlovat podnikatelé a nájemníci.

„V pasáži je po dostavbě a rekonstrukci 37 nájemních bytů, 11 prodejen, restaurační prostor, další čtyři nebytové, 64 parkovacích míst a nově také toalety pro veřejnost," vysvětlil krátce po otevření místopředseda představenstva Rozvojového fondu Pardubice (RFP) Martin Charvát.

„Dokončení rekonstrukce a naplnění nebytových prostor nájemníky představuje nemalý příspěvek Machoňovy pasáže k obchodnímu a kulturnímu rozvoji významné části Pardubic, na který, jak věříme, naváže rekonstrukce třídy Míru," doplnil tehdy Jiří Komárek, předseda představenstva RFP. 

Miroslav Petráň, autor návrhu
„V roce 1996 se konala anonymní architektonická soutěž na pasáž a já jsem ji vyhrál s návrhem dvou až tří dalších pasáží, jedna byla dvoupodlažní, jako je třeba AFI Palác. Jsem relativně spokojen se stávajícím stavem, protože chápu, že v době hospodářské recese nebylo možné realizovat všechno a že je recesí ovlivněn i vlastní provoz Machoňovy pasáže. Myslím, že hodnotit bude možno lépe až tak po dalších dvou letech, protože i provoz si musí takzvaně sednout a lidé si musí na nové věci zvykat. Zároveň doufám, že přijde doba, kdy si zlepšená situace vynutí realizaci poslední etapy. Prostory v pasáži jsou navrženy hodně flexibilně, takže pokud tam dnes něco chybí, určitě si život řekne o to, aby to bylo doplněno."