Hřebčín musel loni požádat o prodloužení termínu dokončení rekonstrukce o devět měsíců. Získal čas do konce září.

„V těch vysoce rizikových projektech svítí na prvním místě právě Kladruby," řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Do konce roku musí být hotovo

Projekty z let 2007 až 2013 musejí být podle ministryně uzavřené do konce letošního roku. Hřebčín má teoreticky možnost požádat o další prodloužení termínu. „Pokud nebudou splněny podmínky udělení dotace, hrozí, že bude odebrána, a to stoprocentně," zdůraznila ministryně pro místní rozvoj.

„Doufám, že Kladruby to zvládnou. Jde nám o naše národní koně. Samozřejmě pokud to nedokážou, nechci odhadovat další kroky. Je tam možné požádat o další posun harmonogramu, ale to už bych opravdu nerada, protože to není poprvé, co se harmonogram posunul," konstatovala Karla Šlechtová.

Komplikaci způsobil špatný stav objektů a také insolvence hlavního dodavatele stavby. Hřebčín opravuje jen část svého rozsáhlého majetku. Neočekávané události uznalo ministerstvo jako pádný důvod pro posunutí termínu rekonstrukce.

Hřebčín už musel dvakrát zrušit tendr

Hřebčín musel už dříve zrušit dva tendry na rekonstrukce. První nebyl dostatečně připravený, druhý vyšetřuje policie kvůli tomu, že byl údajně zmanipulovaný.

Kladruby nad Labem jsou domovem starokladrubských běloušů. Od roku 2002 je chovné stádo běloušů s celým komplexem hřebčína národní kulturní památkou. Kladruby zároveň chtějí uspět v UNESCO. Na takzvaném indikativním seznamu České republiky pro zápis do UNESCO je kulturní krajina hřebčína.

Hřebčín v Kladrubech nad Labem patří mezi nejstarší velké hřebčíny na světě. Leží v Polabské nížině, kde jsou pro chov koní příznivé půdní podmínky.