Ve velké světlé místnosti stojí úctu budící stroj, nade dveřmi znak mlynářského řemesla. Perfektní truhlařina, a tolik hejblátek, pomyslíte si. Jen někdo, kdo by stroj obsluhoval, schází. Školní mlýn zeje prázdnotou.

Neocenitelná učební pomůcka pro budoucí mlynáře se nachází v budově Střední průmyslové školy potravinářství a služeb na náměstí Republiky. Jenže scházejí mladí mlynáři-studenti. Poslední čtyři mlynáři na „potravině" odmaturovali loni a v současnosti obor technologie potravin se zaměřením na mlynářství a výrobu krmiv nemá žádné studenty.

JE TO UNIKÁT U NÁS I V ZAHRANIČÍ

Starý stroj s různými částmi s tajemnými názvy jako „triér koukolník" nebo „stroj reforma" je stále plně funkční, za současného stavu se však pouští pouze dvakrát do roka kvůli údržbě. Bývaly přitom doby, kdy se vyučoval jak učební obor mlynář, tak mlynář s maturitou a ve školním mlýně si potravinářská škola mlela vlastní mouku pro provoz pekařských dílen.

Podobný školní mlýn je unikát, v Česku je jediný a těžko bychom takový hledali i v sousedních státech. Není proto divu, že požívá památkové ochrany.

Mlýn, postavený těsně po druhé světové válce firmou Prokop & syn, zabírá tři patra. „Jedná se o periodický mlýn, což je nezbytné pro výuku, protože student vidí meziprodukty. V nových mlýnech často vidí až výsledný výrobek, kvůli čemuž nemůže plně pochopit, co se při výrobě mouky děje. Než se v tomto mlýně umele výsledná mouka, proběhne více přemílání, při nichž musí student mlecí zařízení seřizovat. Náš mlýn umí všechny druhy mouky, má patnáct mlecích chodů, pračku zrna, ve které probíhá mimo jiné i čištění magnetem," popisuje zasvěceně Dana Kovaříková, zástupkyně ředitele potravinářské školy.

ODBORNÍKŮ JE MÁLO, DRUHŮ MOUKY HODNĚ

Odborníci v oboru mlynářství jsou potřeba – a vystudovaných jich je málo, takže v mlýnech často pracují lidé bez patřičné kvalifikace. „Člověk, který nevystudoval mlynářství, zná pár mlecích programů v automatickém mlýně, ale už neumele různé speciální druhy mouk. Přitom u nás máme stále silnou mlynářskou tradici, k dostání je široké portfolio různých mouk a mlýnských produktů, třeba krámská krupice nebo mouky různé hrubosti a podobně. To například na západ od nás není, tam je k dostání daleko menší nabídka," vysvětluje Dana Kovaříková.

Potravinářská škola čeká na nové studenty mlynářství, v současnosti pořádá aspoň kurzy pro pracovníky v mlynářském průmyslu, kteří si potřebuji doplnit kvalifikaci. „Účastníky těchto kurzů ovšem stačíme naučit jen malou část potřebných znalostí. Absolvent našeho oboru přitom dokáže ušetřit mlýnu dost financí, protože přesně ví, jak mlýn funguje, navíc má i široké znalosti v krmivářství," doplňuje Dana Kovaříková.

„Byli bychom rádi, kdyby se do oboru přihlásili noví uchazeči. Jsme jediný obor zaměřený na mlynářství u nás, navíc obor mlynář byl nedávno zrušen na Slovensku a v Rakousku. Nenabízíme přitom nic přežitého, odborníci v mlynářství jsou stále potřeba, mouka se bude mlít stále, a dobrý mlynář udělá mlýnu požadované know-how. Na obor se lze přihlásit každý rok, vyučující-odborníky máme," vysvětluje ředitel školy Zdeněk Zitko.

Jaroslav Praisler