VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Osiřelý mlýn čeká na studenty, budoucí mlynáře

Pardubice - Na pardubické „potravině" mají unikátní obor mlynářství, ale nemá žádné studenty. Školní mlýn je proto nevyužitý.

9.3.2017 1
SDÍLEJ:

Unikátní školní mlýn. Neocenitelná učební pomůcka pro budoucí mlynáře se nachází v budově Střední průmyslové školy potravinářství a služeb na náměstí Republiky.Foto: DENÍK/Jiří Sejkora

Ve velké světlé místnosti stojí úctu budící stroj, nade dveřmi znak mlynářského řemesla. Perfektní truhlařina, a tolik hejblátek, pomyslíte si. Jen někdo, kdo by stroj obsluhoval, schází. Školní mlýn zeje prázdnotou.

Neocenitelná učební pomůcka pro budoucí mlynáře se nachází v budově Střední průmyslové školy potravinářství a služeb na náměstí Republiky. Jenže scházejí mladí mlynáři-studenti. Poslední čtyři mlynáři na „potravině" odmaturovali loni a v současnosti obor technologie potravin se zaměřením na mlynářství a výrobu krmiv nemá žádné studenty.

JE TO UNIKÁT U NÁS I V ZAHRANIČÍ

Starý stroj s různými částmi s tajemnými názvy jako „triér koukolník" nebo „stroj reforma" je stále plně funkční, za současného stavu se však pouští pouze dvakrát do roka kvůli údržbě. Bývaly přitom doby, kdy se vyučoval jak učební obor mlynář, tak mlynář s maturitou a ve školním mlýně si potravinářská škola mlela vlastní mouku pro provoz pekařských dílen.

Podobný školní mlýn je unikát, v Česku je jediný a těžko bychom takový hledali i v sousedních státech. Není proto divu, že požívá památkové ochrany.

Mlýn, postavený těsně po druhé světové válce firmou Prokop & syn, zabírá tři patra. „Jedná se o periodický mlýn, což je nezbytné pro výuku, protože student vidí meziprodukty. V nových mlýnech často vidí až výsledný výrobek, kvůli čemuž nemůže plně pochopit, co se při výrobě mouky děje. Než se v tomto mlýně umele výsledná mouka, proběhne více přemílání, při nichž musí student mlecí zařízení seřizovat. Náš mlýn umí všechny druhy mouky, má patnáct mlecích chodů, pračku zrna, ve které probíhá mimo jiné i čištění magnetem," popisuje zasvěceně Dana Kovaříková, zástupkyně ředitele potravinářské školy.

ODBORNÍKŮ JE MÁLO, DRUHŮ MOUKY HODNĚ

Odborníci v oboru mlynářství jsou potřeba – a vystudovaných jich je málo, takže v mlýnech často pracují lidé bez patřičné kvalifikace. „Člověk, který nevystudoval mlynářství, zná pár mlecích programů v automatickém mlýně, ale už neumele různé speciální druhy mouk. Přitom u nás máme stále silnou mlynářskou tradici, k dostání je široké portfolio různých mouk a mlýnských produktů, třeba krámská krupice nebo mouky různé hrubosti a podobně. To například na západ od nás není, tam je k dostání daleko menší nabídka," vysvětluje Dana Kovaříková.

Potravinářská škola čeká na nové studenty mlynářství, v současnosti pořádá aspoň kurzy pro pracovníky v mlynářském průmyslu, kteří si potřebuji doplnit kvalifikaci. „Účastníky těchto kurzů ovšem stačíme naučit jen malou část potřebných znalostí. Absolvent našeho oboru přitom dokáže ušetřit mlýnu dost financí, protože přesně ví, jak mlýn funguje, navíc má i široké znalosti v krmivářství," doplňuje Dana Kovaříková.

„Byli bychom rádi, kdyby se do oboru přihlásili noví uchazeči. Jsme jediný obor zaměřený na mlynářství u nás, navíc obor mlynář byl nedávno zrušen na Slovensku a v Rakousku. Nenabízíme přitom nic přežitého, odborníci v mlynářství jsou stále potřeba, mouka se bude mlít stále, a dobrý mlynář udělá mlýnu požadované know-how. Na obor se lze přihlásit každý rok, vyučující-odborníky máme," vysvětluje ředitel školy Zdeněk Zitko.

Jaroslav Praisler

Autor: Redakce

9.3.2017 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Den bezpečnosti v Atriu Pardubice. Pardubičtí hasiči a záchrana uvázlého lezce.
9

OBRAZEM: Den bezpečnosti v Pardubicích

Skrytý problém. Propad silnice odhalil dutinu pod zastávkou hromadné dopravy před pardubickým nádražím.

Rekonstrukce přednádraží pokračuje podle plánu

Fotbalové Pardubice v nové roli. V sobotu jako favorit

Pardubice – Výměna rolí. Zatímco v jarní části dokázali fotbalisté Pardubic zaskočit favorizované týmy Opavy či Ostravy na jejich hřišti, nyní se před zápasem 25. kola FNL nacházejí v opačné situaci. Třináctý tým totiž doma přivítá poslední Prostějov, který ztrácí na první nesestupovou pozici šestnáct bodů. Role favorita tak v tomto utkání spadla na Pardubice.

Americký fotbal: Hřebci vedli jen v první čtvrtině

Pardubice – Ještě před dvěma lety spolu bojovali ve druhé lize, nyní se přetahují o přední příčky mezi elitou. To je příběh Steelers a Stallions. Lépe si zatím vedou ostravští tvrďáci.

Terminál polyká miliony. Uživí se?

Pardubice – Budovat nový letištní terminál pro 250 tisíc cestujících má smysl. Tvrdí to analýza tržního potenciálu a strategie, kterou pro společnost East Bohemian Airport (EBA), jež letiště provozuje, zpracovala firma Lufthansa Consulting.

Železniční muzeum v Rosicích o víkendu zahájí sezonu

Pardubice - O prodlouženém víkendu se otvírá rosické železniční muzeum. Na nádraží Pardubice-Rosice nad Labem bude každý den k vidění něco trochu jiného. "Sobota je vyloženě železničním dnem, kdy kromě parkové železničky s možností svezení, bude ke zhlédnutí zahradní železnička LGB, výstava kolejových vozidel spolku, komentovaná prohlídka nejstaršího motoráčku v ČR a jednoho z nejstarších v Evropě," uvedl za pořadatele Oldřich Čížek.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies