VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Palírny v Pardubickém kraji: Letos se vydaří zejména hruškovice

PARDUBICE - Letošní úroda ovoce uzrává v Pardubickém kraji o dva až tři týdny dřív a řada pěstitelů úrodu nekonzumuje jen v koláčích či v zavařeninách, ale nechává je proměnit na destiláty. Úroda je letos slibná. Vydařila se zejména na začátku léta sklizeň třešní, na sklonku léta zase hrušek a švestek.

25.8.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Karel Dvořák

Palírny v kraji potvrzují, že zahrádkáři mají o hruškovice, slivovice, jabkovice či třešňovice zájem. "Nemůžeme se si stěžovat, všeho je dost. Ovoce v našem regionu dozrávalo o dva týdny dřív," řekla Petra Grubnerová z Pěstitelské palírny Grubner v Chrudimi.

Letos se především vydaří hruškovice, které bylo předloni nedostatek. Mezi pěstiteli je právě o tento destilát největší zájem, přestože slivovice má stále výsadní právo, kvůli jemnější chuti však řada pěstitelů dává přednost hruškovici, řekl majitel Pálenice Lubná u Poličky na Svitavsku Zdeněk Jelínek.

"Už bereme rané hrušky, jsou kvalitní, je pěkně a rychle dozrávají. Také švestek bude, zdá se, dost. Jablek bude naopak méně," dodal Jaroslav Kutílek z Pěstilelské palírny Jaroslav Kutílek z Třemošnice na Chrudimsku. Úroda se však může lišit podle regionu, vysvětlil.

"Jablka se nám letos zatím moc nelíbí, mají méně šťávy a jsou kyselejší," řekla Grubnerová.

Většina palíren v kraji přijímá i kvas, který si pěstitelé sami zhotoví. Berou ho však ve větším množství, minimálně 150 litrů, také musí být kvalitní.

"Kvalitou destilátu si děláme jméno. Kvas umí dělat na Moravě, v Čechách málokdo. Většinou to jsou Moraváci žijící v Čechách. Většina lidí si raději přiveze ovoce. Nestalo se mi, že by si někdo chtěl dělat hruškový kvas sám, musí se stále hlídat, aby nezkysl," řekl Kutílek.

Pokud si pěstitelé přivezou vlastní kvas, cena za zhotovený destilát se však liší jen mírně nebo vůbec. Palírny obvykle letos nezdražily, některé za litr 50 procentní pálenky podražily zhruba o pět korun.

Za litr 50 procentní pálenky lidé zaplatí mezi 110 až 140 korunami. Patrně nejlevnější bude Palírna Biskupice na Svitavsku. Zde vydají zákazníci za litr destilátu 110 korun, a to i v případě, že si přivezou vlastní kvas. Pokud si pěstitelé přivezou vlastní kvas, zaplatí stejnou částku také v Palírně Lubná u Poličky na Svitavsku. O 20 korun více zaplatí, dodají-li ovoce. Na Chrudimsku si účtuje Pěstitelská palírna Jaroslav Kutílek a Pěstitelská palírna Grubner za litr pálenky 140 korun.

Podle zákona si smí nechat jedna domácnost vypálit maximálně 30 litrů stoprocentní pálenky. Na zhotovení litru padesátiprocentní pálenky potřebují firmy zhruba 15 kilogramů hrušek, 12 kilogramů švestek a 13 kilogramů jablek. Množství je však orientační a liší se každoročně podle kvality úrody, uvedli zástupci palíren.

25.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pardubické letní kino.

V Proseči letní kino ustoupilo počasí

Kolo mu ukradli, ale stopy zlodějů se majitel nepustil

Pardubice – Krádež kola oznámil policistům. K pachatelům se dobrali jak muži zákona, tak sám okradený.

Vnučku na drogách pomohli babičce krotit policisté

Pardubice - Pod vlivem drog řádila ve čtyři ráno.

Bronzový Prskavec vyměnil pádlo za tužku

Pardubice - Sportovní park Pardubice navštívil bronzový medailista Olympijských her v Riu Jiří Prskavec. Kajakář se nejprve oháněl tužkou při rozdávání autogramů. U trenažéru pak rozdával rady začínajícím závodníkům.

Cyklistický závod zavře centrum Chrudimi

Chrudim – V sobotu 19. srpna projede Chrudimí 21. ročník cyklistického závodu Kolo pro život – Manitou Železné hory České spořitelny. Přihlášená už je téměř tisícovka jezdců. Atraktivní podívaná, zejména hromadný sjezd Širokých schodů hned na začátku závodu, však znamená také další dopravní uzavírky pro motoristy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení