Pardubáci mají snahu jíst zdravě, ale často se jen „svezou" na módních vlnách, které nemají dlouhého trvání, anebo se vydávají cestou kompromisů.

Každopádně zejména mladá a střední generace svému stravování věnuje pozornost. Na třídě Míru jsou blízko u sebe dvě prodejny zdravé výživy a dvě restaurace s vegetariánským, makrobiotickým či alespoň odlehčeným menu a všechny tyto podniky bývají v době oběda plné. Ale prázdnotou rozhodně nezejí ani rychlá občerstvení s čínskými nudlemi, s pizzou, s langoši či smaženým sýrem. Těch je na pardubické hlavní třídě ještě více.

POLOZDRAVÉ MENU?

„Posun ke zdravější stravě je u Pardubáků patrný, ale musím říci, že nejprodávanější jídla v naší restauraci jsou ta takzvaně polozdravá. To znamená, že obsahují například něco smaženého. Lidé ke zdravé výživě přistupují po česku. Snaží se, aby je to moc nebolelo," uvedl majitel pardubické zdravé restaurace Jiří Malík.

Velkým hitem, který nyní ovládá nejen Pardubice, je raw strava. Její vyznavači konzumují jen syrovou stravu – zejména ovoce, zeleninu, ořechy, naklíčené luštěniny. Vychází z předpokladu, že vše živé v potravinách teplota nad 42 stupňů Celsia zničí a tepelně upravená strava je vlastně mrtvá. „Myslím si, že dnes už je lidské tělo někde jinde. Nejsme nastaveni na to, abychom jedli výhradně jen nevařenou stravu. Navíc některé chutě a i živiny uvolníte a získáte právě vařením," řekl Jiří Malík, který očekává, že zájem o raw stravu časem opět opadne.

JSEM ŠŤASTNĚJŠÍ

Lenka Neugebauerová jí zdravě přibližně deset let, před třemi lety se dostala 
k raw stravě. „Každý si musí najít cestu, která mu vyhovuje a která ho nestresuje. To, co jíte, vás změní i psychicky, změní se vaše myšlenkové pochody. Jsem teď zdravá, vitální a šťastnější," prohlásila Lenka Neugebauerová, která nedávno otevřela prodejnu s raw produkty v Pardubicích.

Výživová poradkyně Petra Čupcová je s rozšiřováním nabídky zdravých jídel 
v krajském městě spokojená. Návštěvu fast foodů nedoporučuje zejména obézním lidem, a to ani příležitostně. „Pokud někdo žije zdravě, sportuje a nemá problémy s váhou, může si takové jídlo čas od času dopřát. Jenže takoví lidé na něj obvykle nemají ani chuť," podotkla Petra Čupcová.