Modře bude v Pardubicích zářit například budova radnice, krajský úřad, divadlo, univerzita či arena. Ale vyzdobit můžete i své domovy. "Objekt můžete nasvítit, nebo vyzdobit jakkoliv modře, nebo třeba jen vyjádřit solidaritu modrým oblečením. Nejde o přehlídku, ale o to lidi s poruchami autistického spektra podpořit a dát jim tak větší naději na lepší život," řekla k akci Hana Janiková, spoluorganizátorka akce a ředitelka Rodinného Integračního Centra.

Podle nejnovějších statistik je každé 42. narozené dítě autista. Autismus je vývojové postižení projevující se zejména narušenými komunikačními schopnostmi. Modrá barva je symbolem komunikace a sebevyjádření, což je jedna z oblastí, ve které mají lidé s poruchami autistického spektra největší potíže.

Další dubnovou akcí v pardubickém programu na podporu porozumění autismu je Modrý průvod. Jeho pátý ročník se uskuteční v pondělí 3. dubna od 9:15 hodin. Modrý průvod odstartuje na Pernštýnském náměstí, projde městem přes třídu Míru a v 10:00 budou organizátoři spolu s partnerskými organizacemi a návštěvníky akce vypouštět stovky modrých balónků před ČSOB Pojišťovnou.

„Letos máme novinku v tom, že akci doprovodí kapela. Jinak ale chceme zachovat ráz akce, která je určená pro všechny, kteří chtějí podpořit osoby s poruchami autistického spektra. Svojí podporu v průvodu, i mimo něj, vyjádří i tak, že si vezmou něco modrého, třeba oblečení či doplňky. Vidíme v osvětě podpory lidí s poruchami autistického spektra smysl a chceme těmto lidem co nejvíce usnadnit život," uvedla ředitelka spolupořádající organizace Integrační školky a rehabilitačního centra LENTILKA Gabriela Bělková.

Den autismu je již tradiční akcí v Pardubickém kraji. Každý rok tak pořadatelé i veřejnost vyjadřují podporu rodinám s dětmi a osobám s poruchami autistického spektra. Letos se koná akce již po páté. Do Dne autismu patří akce Modrý průvod, Česko svítí modře a řada doplňujících vzdělávacích a odborných konferencí a setkání. Nově i akce Modrá zumba dne 28. 4. v Tyršových sadech od 16:00 hodin. Jejím cílem je oslovit širokou veřejnost s problematikou autismu, která je stále více a více aktuální.