První z chystaných akcí vypukne už 1. září a nese název Do práce na kole.

„Jedná se o akci města Pardubice. Až do 21. září se zaměstnanecké týmy o dvou až čtyřech členech budou snažit vykonat alespoň dvě třetiny cest do práce na kole. Komu se tento cíl podaří splnit, tak bude zařazen do slosování o dovolenou v hodnotě 45 tisíc korun. Týmy se mohou registrovat až do 4. září,“ uvedl koordinátor pro cyklodopravu v Pardubicích Vojtěch Jirsa.

Podle Jirsy to vypadá, že akce bude úspěšná. Jen za prvních pár dní se zaregistrovalo přes šedesát zaměstnaneckých týmů.

Město na Míru

Již tradiční akcí je pak Evropský týden mobility, který se v Pardubicích odehraje od 16. do 22. září. Tato mezinárodní událost každoročně upozorňuje na problémy související se značným rozšířením automobilové dopravy ve městech. Zároveň také propaguje šetrnější způsoby dopravy. Zlatým hřebem celého týdne by měl být festival Město na Míru.

„Jak už název napovídá, festival se uskuteční na třídě Míru. Akce by měla ukázat třídu Míru v jiném světle, tak aby se po ní lidé pohybovali rádi. Pokud bude hezké počasí, tak věříme, že akce bude mít úspěch,“ pravila mluvčí občanského sdružení Město na kole Eliška Vacková s tím, že připraven bude program pro děti, taneční vystoupení, divadla, koncerty, čerstvá káva, stánky s elegantními městskými koly nebo výstava studií odboru hlavního architekta.

Mezi další akce, které do Pardubic přinese Evropský týden mobility, budou patřit například velobiograf nebo veřejná diskuze o budoucnosti pardubické cyklodopravy.

„Jako součást projektu Central MeetBike právě vzniká důležitý koncepční materiál. Koncepce navrhuje opatření pro zatraktivnění cyklistické dopravy a cykloturistiky s výhledem do roku 2015,“ poznamenal Vojtěch Jirsa.

Celý projekt je realizován prostřednictvím programu Central Europe a zkušenosti z německých měst mají být aplikovány v partnerských státech ve vybraných pilotních městech. Pardubice budou právě jedním ze dvou vybraných měst v České republice.

Druhým českým zástupcem je Uherské Hradiště, Slovensko reprezentují Prešov a Žilina, za Polsko se zúčastní města na severu země Tczew a Gdaňsk a za Německo Lipsko a Drážďany.

Vzor pro ostatní?

Pokud vše půjde podle plánu měly by se Pardubice stát vzorovým městem cyklistů.
„Koncepci rozvoje cyklodopravy chceme zveřejnit v září. Materiál bude obsahovat i konkrétní akce pro podporu cyklistické dopravy. V celé Evropě je takový trend, že se postupně auta odsunují z center měst. Nechceme auta odsunout úplně, to ve třetím tisíciletí ani dost dobře nejde. Město by ale mělo být spíše pro lidi a ne se přizpůsobovat autům,“ vysvětlil jednu z myšlenek nové koncepce náměstek pardubické primátorky Martin Bílek (Sdružení pro Pardubice). (Lukáš Dubský)