Rada města Pardubic odsouhlasila odprodej dalších 117 městských bytů do soukromého vlastnictví.

„Jedná se o bytové jednotky v domech, v nichž zůstaly i po předchozím prodeji některé volné byty v majetku města a jejichž majitelé neprojevili o koupi těchto bytů zájem. Stávajícím nájemcům město nabídne několik variant, bez střechy nad hlavou je nenechá," uvedl pardubický primátor Martin Charvát.

Nájemci dostanou nabídku k odkupu

„Nájemce bytových jednotek hodláme nejprve oslovit s novou nabídkou k odkoupení bytu. Cena se stanoví podle původních pravidel prodeje. Součástí nabídky bude i možnost přestěhovat se do jiného městského bytu," upřesnila náměstkyně primátora zodpovědná za správu majetku města Helena Dvořáčková s tím, že oslovení majitelé budou mít na své vyjádření 60 dní. Pokud nájemce nepřijme ani jednu možnost, prodá město bytovou jednotku formou veřejné dobrovolné dražby.

„Bytová jednotka tak bude prodána i s břemenem nájemní smlouvy. To znamená, že se nikdo nemusí obávat, že bychom ho nechali vystěhovat na ulici," doplnila náměstkyně Helena Dvořáčková. Vyvolávací cena bude v tomto případě stanovena podle dříve schválených pravidel prodeje, případně podle ceny, kterou určí znalecký posudek.

„V případě, že nájemce využije možnost přestěhovat se do jiného bytu, bude cena uvolněné bytové jednotky pro účely veřejné dobrovolné dražby opět stanovena podle znaleckého posudku. Vyvolávací cena pak bude činit 80 procent této ceny," poznamenala Helena Dvořáčková.

Důvodem chystaného prodeje je fakt, že byty, jejichž nájemci při předchozím prodeji neprojevili zájem o koupi, zůstaly ve vlastnictví města a město se tak stalo členem společenství vlastníků těchto domů. „Přispívá tedy na chod společenství vlastníků jednotek, do fondu oprav a prostřednictvím pověřeného zástupce se podílí i na výkonu spoluvlastnických práv," podotkla Pavla Kosíková z tiskového úseku magistrátu.

Dost bytů i pro sociální bydlení

Bytové jednotky, které půjdou do prodeje, jsou postaveny v letech 1964 až 1982 a nacházejí se v ulicích Mladých, Nová, Sluneční, Ludmily Malé, Jana Zajíce, Erno Košťála, Na Drážce, Rokycanova a na nábřeží Závodu míru. Po jejich prodeji bude město Pardubice disponovat 2130 byty, což bude zcela postačující k chystané vládní koncepci sociálního bydlení.

„Ta v tuto chvíli počítá s tím, že pět procent celkového bytového fondu dané obce musí být určeno pro účely sociálního bydlení. Je ale dost možné, že se nakonec vláda pouze na třech procentech. Pro Pardubice by ale ani pětiprocentní hranice neměla představovat problém," vyjádřil se náměstek pardubického primátora zodpovědný za sociální politiku Jakub Rychtecký.