„Jsme po Praze jediné další město, které si může tuto významnou událost našich i světových dějin připomínat. Osudy vyvražděných Lidic i Ležáků vstoupily do světové historie,“ říká Jakub Rychtecký, náměstek primátora Pardubic.

„Chceme poutavou formou ukázat, že protagonisté tohoto příběhu – nejen výsadkáři – chodili a žili v ulicích tohoto města a v případě Bartoše i Potůčka zde položili i své životy, stejně jako řada nevinných obětí,“ říká za pořádající Klub vojenské historie Pardubice Milan Vinš.

V centru Pardubic tak v sobotu narazíte na dobově oblečené občany protektorátu. Krom malých scének běžného života ale budete mít možnost zhlédnout přehlídku tehdejší módy.
Součástí bude i průvodcem komentovaná a dobovými účastníky oživená prohlídka naučné městské stezky Po stopách Silver A.

Účast výsadkářů cvičených ve Skotsku tak připomene dudácká vojenská kapela The Rebel Pipers. Pokračování tradice výsadkářů připomenou vojáci z 43. výsadkového praporu z Chrudimi s bojovým vozidlem.
Na závěr pak třídou Míru projde průvod všech účastníků.

Sobotní cesta heydrichiádouNaučná stezka Pardubicemi po stopách Silver A
komentovaná prohlídka – sraz pod Zelenou bránou 10:00 a 14:00

Módní přehlídka
30.–40. léta Pernštýnské náměstí
Athelier Cakee – 16:00
Pin Up & Vint. Studio – 16:30

Skotská dudácká kapela The Rebel Pipers
Komenského náměstí – 11:00; Pern. náměstí – 15:00 a 17:00, třída Míru – 13:00 a 18:00

43. výsadkový prapor Chrudim – prezentace
Komenského náměstí – 11:00 – 13:00; třída Míru – 13:00 a 18:00; Pernštýnské náměstí – 15:00 a 18:00

Ochutnávku sobotní akce si v pátek vyzkoušeli také žáci vybraných devátých tříd pardubických škol. Klub vojenské historie Pardubice spolu s magistrátem Pardubice pro ně připravil názorné seznámení s tehdejší realitou. Žáci nejprve shlédli filmový dokument Ležáky 42 a poté je dobově oblečení vojáci i civilisté vyprovodili na místo poprav.

"Musím poděkovat Klubu vojenské historie Pardubice, že za námi na radnici s takovým nápadem přišel. Důsledky heydrichiády byly příšerné pro všechny, kteří se do odboje zapojili a já jsem rád, že Pardubice mohou být místem, kde si jejich statečnost s hrdostí můžeme připomenout. Z výukové části, která v pátek byla pro žáky našich škol, si věřím odnesou tu zkušenost a hrdost na český národ a české hrdiny, kteří nebyli o mnoho starší než oni a přesto byli ochotni položit za republiku život," uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Ilustrační foto
Svět si připomíná 75 let od vypálení osady Ležáky