Daň se sníží pro obyvatele centra města i velkých sídlišť. Například za osmdesátimetrový byt v centru by lidé mohli na této dani platit místo současných 1728 korun 1344 korun.

Součástí nové vyhlášky je také jednotná sazba pro stavební pozemky nebo zrušení osvobození od daně ze zemědělských pozemků.

Pro město to znamená snížení příjmů asi o deset milionů korun, dva miliony naopak získá zrušením osvobození od daně za zemědělské pozemky.

Vyhláška, která stanoví koeficienty pro daň z nemovitostí na území Pardubic, se naposledy měnila v roce 2008 a platí i pro rok 2012.

Poprvé se podle ní postupovalo v roce 2009, kdy se daň dvojnásobně zvýšila. V roce 2010 se zvyšovala opět, tentokrát ne kvůli městské vyhlášce, ale kvůli novému znění zákona o dani z nemovitosti. Loni se vyhláška ani zákon neměnily, a proto lidé v roce 2012 platili stejně vysokou daň jako v předchozích dvou letech.

V okrajových částech Pardubic se výše daně měnit nebude, ve třech ze 73 urbanistických obvodů, na něž se město člení, se daň zvýší tak, aby byla stejná na celém katastrálním území.

Urbanistické obvody budou zároveň nahrazeny 20 katastrálními územími, což má podle vedení města zjednodušit práci úřadům a usnadnit orientaci.

V každém jednotlivém území Pardubic bude stejný koeficient pro výpočet daně z nemovitosti.