Řeč je o Centru volnočasových aktivit, které mělo vzniknout rozsáhlou přestavbou Ideonu a Plaveckého areálu a jejich doplněním o další sportovní a zábavní možnosti. Město si plánovalo na projekt, který by si vyžádal odhadem až jednu miliardu korun, získat většinu peněz z dotačních programů Evropské unie a státu. Tato cesta se však jeví jako nereálná a zřejmě definitivně padá. „Teď to budeme muset řešit po částech,“ připouští primátor Jaroslav Deml.

Centrem volnočasových aktivit by se město zbavilo hned dvou problémů. Ideon by se přestavěl na sportovní halu pro sporty, kterým v Pardubicích dlouhé roky chybí potřebné zázemí. Vedle sousedící plavecký areál by prošel rekonstrukcí, která je nutná, aby vyhověl požadavkům hygieniků. Městský bazén má prozatím od nich udělenou výjimku, která mu však vyprší na konci roku. Hygienici zřejmě výjimku prodlouží, na druhou stranu ale musí vidět, že radnice začala s plaveckým areálem již skutečně něco dělat.

Myšlenka nové městské sportovní haly vhodné i pro společenské akce se tak odkládá. Město nemá na takovou investici v současnosti dostatek peněz a ani se nechce zadlužit. Podle primátora se však našlo náhradní řešení, a tím je lepší využití hokejového stadionu. Ten byl ostatně před lety přestavěn na multifunkční halu. „Myslím si, že když nyní máme palubovku, tak to splňuje svůj účel. Navíc do arény může přijít několik tisíc diváků. Takovou halu nikdy nepostavíme a ta palubovka je tam prostě skvělá,“ soudí primátor. Přesto podle něj není vyloučeno, že se další sportoviště v Pardubicích objeví. Pardubický kraj totiž zvažuje výstavbu další tělocvičny u gymnázia, v níž by se mohlo najít místo i pro menší počet diváků. Odpovídající zázemí haly přitom stále chybí v Pardubicích takovým sportům, jako jsou futsal, florbal a házená.

Pokud se mluví o nové sportovní hale, vždy se řeč dříve či později stočí k dalšímu osudu rozestavěného torza na okraji Tyršových sadů. O něm zastupitelé Pardubic jednali v posledních letech několikrát. Jednu chvíli se dokonce zdálo, že tento „bolák“ již zmizí. Odsouhlasená studie moderní haly však zůstala pouze na papíře. V nejbližší době opět není reálné, že by se rozestavěná hala buď dokončila v nějaké podobě, či naopak zbourala. Tělovýchova torzo nyní nabízí městu. „Hledáme pro ně prostory, aby mohli mít kanceláře, které tam předpokládali. Potom to ČSTV snad převede, alespoň takové usnesení jejich výboru existuje,“ říká Jaroslav Deml. „Jakmile ho dostaneme do vlastnictví, pak by neměl být problém, abychom získali okolní pozemky od státu.“ Pak město zřejmě vypíše veřejnou soutěž na řešení letního stadionu včetně prostoru s torzem haly.