Zbrusu nových přístrojů se dočkala Pardubická krajská nemocnice (PKN). Lepší péče tak čeká pacienty s onemocněním srdce a cév, nové přístroje byly nakoupeny díky evropským dotacím. PKN dostala z unijních peněz 20 milionů korun, stejnou částku získala i soukromá společnost Agel. Oba subjekty tvoří dohromady součást Komplexního kardiovaskulárního centra.

Hlavní část dotace pro nemocniční centrum zaplatila novou angiolinku, na níž lékaři mohou pomocí kontrastní látky zkontrolovat oběhový systém pacienta. Předchozí přístroj byl instalován před deseti lety a byl již zastaralý.

Lepší rozlišení

„Angiolinka má lepší rozlišení. Operatérovi se zobrazí trojrozměrný obraz. Stroj je vybaven i mapováním oblasti a naviguje lékaře. Umí i jednoduché CT," řekl primář radiodiagnostického oddělení PKN Leoš Ungermann.

K novému přístroji si pomohlo i kardiologické oddělení. Na koronární jednotce mají nově takzvaný kontrapulzátor. „Jedná se o katetr, na jehož konci je balonek, který se nafukuje a vyfukuje proti srdečním stahům. Tento přístroj se používá u pacientů ve vážném stavu, třeba u těch, kteří mají akutní infarkt," vysvětlil primář pardubické kardiologie Petr Vojtíšek.

Komplexní kardiovaskulární centrum působí ve spádové oblasti s půl milionem obyvatel.

Špičkové centrum

„Do střediska ale jezdí nejen lidé z Pardubického kraje, ale také ze středních Čech a Vysočiny," uvedl první náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který je zodpovědný za zdravotnictví.
Kardiologie pardubické nemocnice se v roce 2012 vrátila do sítě špičkových kardiocenter, z níž byla vyřazena na začátku předchozího roku.

Pro nemocnici to znamenalo, že mohla znovu poskytovat kompletní péči a provádět nejnáročnější operace v oblasti kardiologie.

„Naše kardiologie patří v současnosti mezi nejvýkonnější pracoviště v republice," pochlubil se ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottvald.