„Výsledky jsou stejné, protože byl podobný průběh počasí, je mizerná zima a studenější léto. Zima lyžařům moc nepřeje a lidé chodí raději k nám. Za minulý týden jsme měli návštěvnost 3000 lidí," prohlásil Jiří Vysoudil.

Před rekonstrukcí navštěvovalo areál kolem 300.000 lidí ročně. Lidé využívají hlavně atrakce uvnitř areálu, za loňský jich bylo více než 335.000.

Oblíbené jsou i kurzy plavání kojenců s rodiči. Centrum loni pořádalo lekce pro téměř 8000 malých cvičenců. I pro letošní rok jsou lekce vyprodané.

Letní pláž prý není nosným programem

Naopak návštěvnost na letní pláži je z pohledu ekonomických přínosů spíš okrajová. V létě se přišlo vykoupat do areálu méně než 17.000 lidí.

„Letní pláž pro nás není nosný program. Konkuruje nám koupaliště Cihelna a okolní písníky. Nejvíc se zaměřujeme na abonenty s čipovou kartou. I letos pro ně připravujeme různé akce. Například teď v lednu mají deset procent slevu na vstupu do všech částí akvaparku," poznamenal Jiří Vysoudil.

Plavecký areál by letos měl instalovat zavlažování trávníků na letní pláži a na konci ledna již nejspíš začít s montáží solárních panelů pro ohřev vody. Panely budou stát asi deset milionů korun a náklady z velké části uhradí evropské dotace. Akvapark zaplatí za vyhřívání bazénů 4,8 milionu korun ročně. Projekt počítá s roční úsporou nákladů téměř 1,7 milionu korun.

„Čekáme na vyjádření nové správní a dozorčí rady, který musí odsouhlasit větší investiční akce. Ale pokud nám to teplotní podmínky dovolí, 26. ledna bychom mohli předávat staveniště," vyjádřil se šéf pardubického akvaparku.

Loni ve ztrátě 
12 milionů korun

Plavecký areál loni skončil ve ztrátě 12 milionů korun, což je očekávaná částka schválená městem. „Radnice doplácí na provoz 32 milionů korun, akvapark naopak platí roční nájemné 20 milionů korun," poznamenal Jiří Vysoudil.

Výstavbu plaveckého areálu provázely od počátku komplikace. Vznikat začal před více než před 50 lety, dokončen byl až v roce 1990. Technologie byla tak v době svého otevření zastaralá. Po průtazích začala radnice v roce 2010 areál modernizovat, veřejnosti se otevřel v červnu 2012.

Velké opravy zatím nebyly potřeba

„Velké rekonstrukce zatím nebyly potřeba, menší věci stihneme opravit během dvoutýdenní výluky v srpnu a září. Jde o odpadlé dlaždičky nebo malování," upřesnil ředitel pardubického akvaparku.