Jan Jurica ze sedmého ročníku se zapojil do projektu mezinárodní česko-slovenské soutěže pro mladé zájemce o kosmonautiku a astronomii nazvané Expedice Mars.

Hledali posádku letu na Mars

Přihlásit se šlo do pěti kategorií. Posádka letu na Mars hledala mezi mladými Čechy a Slováky vhodné lékaře, inženýry, architekty, dokumentaristy a astronomy.
Jan se rozhodl vyplnit přihlášku pro lodního inženýra.

„V prvním kole, při zpracování projektů jsem měl za úkol vymyslet způsob testování materiálů na výrobu skafandru," vzpomínal Jan Jurica.

Psychická odolnost a spolupráce

První kolo se uskutečnilo prostřednictvím internetu, kdy přes čtyři desítky studentů poslalo své projekty. Z výběru se postupovalo do semifinále, které bylo v Žilině, a sešlo se v něm 23 nejlepších projektů.

„Plnili jsme tam různé úkoly, zkoušeli naši psychickou odolnost, třeba formou nočních poplachů. Taky se testovala naše spolupráce, když jsme měli udělat společný projekt," přiblížil náplň činností semifinálového kola na Slovensku Jan Jurica.
Do finále v Liberci šlo deset nejlepších. V něm už organizátoři nikoho nevylučovali.

Hlavním cílem finále byla příprava na samotný „let" a rozdělení posádky. Deset finalistů se rozdělilo na pět astronautů, kteří si vyzkouší simulovaný let na Mars, a pět účastníků, co budou plnit roli jejich podpůrného týmu z řídícího střediska.
„Nápor byl hlavně na psychiku. Zavřeli nás do malého prostoru na celou noc a museli jsme plnit různé úkoly, hlídat telemetrii lodi a řešit případné problémy," vysvětloval Jan Jurica.

Kromě samotného výcviku mohli mladí astronauti navštívit různé přednášky. Stavěli rovněž modely raket, které pak i odpalovali.

„V únoru nás čeká dvoudenní simulovaný let. Pořadatelé jsou zatím tajemní. Nevíme, kde se simulace uskuteční," nadšeně vyprávěl Jan Jurica. Na let mají už účastníci i přidělené uniformy. „Bohužel nepočítali s mojí výškou. Největší uniformu měli pro člověka vysokého 182 centimetrů. Já jsem ale vysoký 196 centimetrů, takže mamka musela musela uniformu přešívat," dodal s úsměvem student Gymnázia Dašická.

Stav beztíže si vyzkouší v Belgii

Na Pardubáka Jana Juricu a dalších devět finalistů bude čekat také únorový výjezd do Belgie do Evropského vesmírného centra, kde si budou moci vyzkoušet řízení raketoplánu na simulátoru nebo stav bez tíže.

Lukáš Zitka