Pardubice se, a teď již bez nadsázky, dají označit jako basketbalové město. A nejen proto, že muži patří k domácí špičce. Zárukou úspěšné budoucnosti je práce s mládeží. Ta je vidět nejen v klubu ale i školách. Na jedné z nich byly vytvořeny speciální třídy se zaměřením na basketbal. Řeč je o ZŠ Studánka. Chlapci z této školy ovládli 2. ročník Sportovní ligy základních škol. Co tedy může být lepšího, než obhajovat prvenství před vlastními spolužáky a hlavně spolužačkami?

„Naši hráči vytvořili super partu. Určitě je výhoda, že spolu chodí do jedné třídy. Stejně jako například olympijští vítězové z Nagana, hokejisté Reichel, Ručinský, Šlégr. Nebylo by špatné, kdyby šli v jejich šlépějích," přemítá Filip Patlevič, ředitel ZŠ Studánka.

Sportovní ligaZdroj: archiv

Jeho kolektiv si jako pořadatel zajistil automatickou účast ve finále. Ostatní školy musely projít sítem kvalifikačních bojů. Nejdříve vykrystalizovalo čtrnáct krajských vítězů a z nich se do Pardubic probojovala pětice. Stejně to bylo v případě dívek, kde místenku vyfasovala ZŠ Npor. Eliáše z polabinské trojky.

Basketbal zažívá mezi školními dětmi boom. Chcete důkaz? Oproti minulému ročníku této soutěže zaznamenal sport s oranžovým míčem nárůst zhruba o sto týmů a dva tisíce hráčů. V basketbalové části Sportovní ligy základních škol se letos uskutečnilo 97 okrskových a 148 okresních kol. Zapojilo se do nich 1072 družstev (612 chlapeckých a 460 dívčích), což představuje celkem 12864 hráčů – 5520 děvčat a 7344 chlapců.

A čtyři nejlepší týmy ukáží své umění před televizními kamerami.

Finále sportu s oranžovým míčem
Celorepublikové finále 3. ročníku SLZŠ o Pohár ministryně školství v basketbalu se uskuteční 26. a 27. dubna ve dvou pardubických halách: Dašická a Dukla. Finálové zápasy 27. dubna (12.00 dívky a 13.00 chlapci) vysílá živě Česká televize.

Účastníci finále – dívky: Gymnázium J. Gutha – Jarkovského, Praha; Gymnázium J. Vrchlického, Klatovy; ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská; 2. ZŠ Žďár nad Sázavou; ZŠ Javorník; ZŠ Npor. Eliáše, Pardubice – Polabiny. Chlapci: ZŠ Ohradní, Praha; ZŠ Klatovy, Čapkova; Gymnázium B. Hrabala, Nymburk; ZŠ Sirotkova, Brno; ZŠ Dr. Horáka, Prostějov; ZŠ Pardubice – Studánka.

Seznamte se SLZŠ
Sportovní liga základních škol o Pohár ministryně školství je soutěž v sedmi vybraných sportech určená žákům ZŠ nebo odpovídajícím ročníkům víceletých gymnázií z celé Česke republiky.

Týmy se mohou zapojit do sedmi sportů: atletiky, minifotbalu, basketbalu, florbalu, volejbalu, házené, plavání.
Kdo je největší hvězdou mezi žáky? Deník a Česká televize začaly hledat nové talenty. Jejich příběhy se před každým finále objeví v novinách a na obrazovce.

Pořadatelem akce jsou Asociace školních sportovních klubů České republiky, Česká unie sportu a MŠMT.