Zdejší letiště zažívá v krátké době další slávu. Po nedávno dokončené modernizaci technického zázemí a jeho slavnostním uvedení do provozu, se v pondělí 5. listopadu pardubický vzdušný přístav dočkal další výrazné mety. Poprvé v historii totiž během roku odbavil sto tisíc cestujících! Tím se při ranní lince z Moskvy stala 29letá Olga Kuprina. Té přímo na ranveji při výstupu z letadla Boeing 737 blahopřál Jan Andrlík, ředitel společnosti EBA, která pardubické letiště provozuje či v neposlední řadě také primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková i nový hejtman kraje Martin Netolický.

Překonaný rekord

Dosud největší počet klientů zaznamenalo pardubické letiště v roce 2007, kdy odbavilo  bezmála 94 tisíc lidí. Loni a předloni se však celkový počet cestujících přehoupl pouze přes šedesát tisíc.
O to větší je nyní pro nezasvěceného člověka překvapení v podobě historického rekordu v počtu lidí, kteří zdejším vzdušným přístavem prošli. A navíc zdaleka ještě není konec roku! „Podle mého odhadu by ten celkový počet cestujících za rok 2012 měl vyšplhat zhruba na 120 tisíc," odhadl ředitel letiště Vít Málek.

Ten však pochopitelně připouští, že o tato čísla se z velké části postarala zejména ruská klientela. Ta navíc po novu již týden může využívat každodenní linky do Moskvy či Petrohradu.
Dojde-li na konci roku opravdu k tomuto předpokládanému počtu cestujících, meziroční nárůst by tak dosáhl téměř neuvěřitelných osmdesáti procent! „Zásluhu na tom má nedávná modernizace letištního zázemí a obchodní politika společnosti," potvrdil Jan Andrlík a dodal, že jakmile byla dokončena  modernizace, tak na tomto zimním letovém řádu je trojnásobný nárůst oproti minulému. „Nové technické zázemí vnímají všichni přepravci jako výrazné zvýšení kvality letiště. Vliv má také vyjednávání s ruskými či ukrajinskými dopravci," dodal.

Ještě většímu počtu cestujících by přispěl nový terminál. Příští rok by mělo letiště zažádat o stavební povolení.

Až 250 tisíc lidí!

„V tom případě bychom byli schopni odbavit až 250 tisíc lidí ročně! Navíc by se nám poté lépe spolupracovalo také se západními leteckými a cestovními společnostmi. Pro ně je totiž nový terminál jednou z priorit," je si vědom šéf pardubického civilního letiště Vít Málek.
Po úpravě pojezdových drah a stojánek by nyní pardubické letiště mohlo přijmout například i Boeing 747. Jenomže právě kapacita stávajícího terminálu by na počet cestujících, kteří by se najednou vylodili z populárního Jumba, nestačila. „Žádný dopravce o let s Jumbem z či do Pardubic zatím zájem neprojevil a zřejmě ani neprojeví. Ovšem teoreticky to možné je," připustil Vít Málek.
Kromě linek do Ruska jsou oblíbené i letní chartery do mořských destinací.