Město Pardubice začne tento rok doslova digitální revoluci. Ještě letos bude do ulic instalovat moderní kamerový systém. Starý analogový kamerový systém z roku 1997 nahradí nových 81 digitálních kamer.

Kromě výrazně vyšší kvality obrazu nabídnou nové kamery i některé nové funkce. Tou nejdůležitější bude zřejmě to, že sám systém bude schopen detekovat určitá jednání a upozornit obsluhu.

Umí samy hlídat

Systém umožní například rozpoznat registrační značky vozidel a pozná tak, jestli daný vůz smí na místě parkovat, či jestli není vozidlo kradené. Systém totiž bude spojen i s databází odcizených vozidel.
„Kamery dnes umí hodně. Automaticky zjistit odložené zavazadlo, porovnat registrační značku vozidla s databází kradených aut či hlídat vstup osob na nějaké místo, například pomníků nebo soch a další programovatelné funkce," říká ředitel dodavatelské firmy Telmo Pavel Michálek.

Právě tyto nabízené funkce v Pardubicích městská policie využije.

„Není v lidských silách sledovat naráz všech 81 obrazů. Systém nám ale umožňuje nastavit, že kamera má detekovat a upozornit na některé jevy. Například auto projíždějící v protisměru či parkující na místě, kde to není povoleno. Požadovali jsme i jednu specialitu. Tou je měření hlasitosti hluku. Kamery mají schopnost zjišťovat hladinu hluku. Po odladění ruchu na pozadí budeme schopni zjistit nestandardní náhlý hluk, jako třeba motor vozidla nebo nějakou hádku. Další možností je i automaticky zjistit ležící osobu," vysvětluje správce informačních systémů pardubické městské policie (MP) Petr Kvaš.

„Pro úplnost dodávám, že změnou hladiny hluku není míněno sledování hlukových limitů například na Pernštýnském náměstí, ale pouze výrazné jevy," zdůrazňuje ředitel MP Rostislav Hübl.

Zloděje nepotěší

Další užitečnou vlastností bude i zpětná analýza. „Systém sám vyhledá třeba pohyb vozidla v daném místě. Šetří to čas při hledání určité události," podotýká Petr Kvaš.
Záznam z kamer bude v režimu Full HD. Zvýší se tedy datový tok i nároky na operační středisko. To také projde modernizací už letos v červnu.

„Záznamy z kamer budou uchovávány v plné kvalitě 24 hodin. Poté se komprimují na menší velikost a ve smyčce se budou přemazávat novějšími daty do deseti i více dní," upozorňuje Petr Kvaš.

Část kamer bude možno sledovat i veřejně na webu magistrátu. „Občané to budou moci využít ke sledování dopravní situace či kulturních akcí," nastínil chystané plány primátor Pardubic Martin Charvát.

Mapa rozmístění kamerových bodů v Pardubicích (klikněte pro zvětšení)
Červeně jsou značeny kamery na trolejovým sloupech, modře na budovách, zelená barva patří kamerám s bezdrátovým připojením.

Mapa plánovaného kamerového systému v Pardubicích. Červeně jsou značeny kamery na trolejovým sloupec, modře na budovách, zelená barva patří kamerám s bezdrátovým připojením.