Pardubický katastr nemovitostí vyřizuje v závěru roku dvojnásobné množství žádostí. Podobné je to i v jiných městech kraje. Lidé se nejspíš obávají změn v občanském zákoníku, které mimo jiné prodlužují lhůtu pro vyřízení žádostí. Uvedli to  zástupci Katastrálního úřadu pro Pardubický kraj.

Dvojnásobek lidí

„Lidé mají pocit, že když nám dají žádost o vklad do konce roku, že tam nebude 20denní lhůta a že jim doklad vyřídíme rychleji. Vzhledem k tomu, že tu máme dvojnásobek lidí, tak nevím, jestli se to zcela podaří," řekla vedoucí kanceláře úřadu Jitka Rubešová.
Podle ředitele úřadu Karla Švarce nechávají lidé vše na poslední chvíli a ovlivnily je i články v novinách.

„Myslíme si, že lidé očekávají od nového roku změnu občanského zákoníku. Za vklad nemovitosti se ale bude platit stále 1000 korun, jen u některých listin už nebude bezplatný zápis," vysvětlil Karel Švarc.
„Určitě jsem tu dnes kvůli těm chystaným změnám. Jinak bych to možná nechal až na leden," přiznal Jiří Kondělka.

V podatelně jsou tři pracovnice, pracovní dobu úřad prodlužovat nebude. Vyřízení dokladů proto může trvat déle než obvykle.
„Lidé tu čekali půl hodiny i déle. V jednu chvíli jsme tu měli i 30 lidí, to se nedalo rychleji zvládnout," uvedla pracovnice podatelny.

Více informací

Změny mají přinést vlastníkům nemovitostí důslednější informace o změnách v zápisech jejich domů a pozemků. Katastr je o změně musí informovat do 24 hodin, aby majitelé měli čas na případné námitky.
Katastrální úřad pak může provést vklad až 20 dnů poté, co informoval vlastníka nemovitosti. Nový občanský zákoník například také ještě zavedl nově 15 věcných práv k nemovitostem, která dřív neexistovala.