VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTO: Pardubický restaurant Bonté představil defilé chutí a vůní

Pardubice - Čtvrté setkání vybraných čtenářů završilo úspěšný kulinářský projekt „Vaříme s Deníkem“

17.2.2011
SDÍLEJ:

Čtvrté setkání vybraných čtenářů završilo úspěšný kulinářský projekt „Vaříme s Deníkem“Foto: DENÍK/Luboš Jeníček

Úspěšný kulinářský projekt „Vaříme s Deníkem dospěl do svého konce. V úterý se vybraní čtenáři Pardubického deníku sešli naposledy ve vyhlášeném restaurantu Bonté, kde opět ochutnávali speciality, které pro ně uvařil sám šéfkuchař tohoto restaurantu Lukáš Kollman.

Zasáhla chřipka


Posledního setkání v pardubickém restaurantu se bohužel opět nemohla z důvodu nemoci zúčastnit Lucie Pospíšilová, a tentokrát ani Martina Múčková. Naše čtenářky tak byly ochuzeny o poslední skvělé čtyřchodové degustační menu plné specialit restaurantu Bonté.

Naši zbylí čtenáři, odolávající chřipkovému onemocnění, ve složení Olga Příhodová, Antonín Voříšek a Zora Ginzlová, se již velmi tešili, co jim tentokrát šéfkuchař Lukáš Kollman připraví.

Překvapení, které tentokrát šéfkuchař sliboval, bylo opět perfektní a dalo by se říci, že co se vůní a chutí týče, vytvořil Lukáš Kollman nejzajímavější degustační sousta za celý projekt. Neznamená to ovšem, že by ostatní večery nebyly stejně zajímavé. Lišily se pouze zaměřením na určitý druh pokrmu.
Na poslední večer se šéfkuchař Lukáš Kollman rozhodl odlišit od minulých setkání a vytvořil kombinaci různorodých degustačních porcí, které zahrnovaly jak rybu, tak i zvěřinu a dokonce i sladkou pochoutku na závěr večera.

Opět čtyři chody

Šéfkuchař Lukáš Kollman, věrný své zásadě, že minimální počet chodů zahrnuje tři porce různorodých chutí a vůní, připravil proto pro naše vybrané čtenáře opět zajímavé čtyřchodové menu.

Na začátek gurmetského večera byla účastníkům projektu nabídnuta čerstvá bagetka s bylinkovým máslem, ke které se podávalo na „zavínění“ lehké bílé italské víno Pinot Griglio z roku 2009.

Poté připravil šéfkuchař Lukáš Kollman před zraky soutěžících první vynikající chod – pošírovaného lososa v sezamovém oleji s tygří krevetou na česneku, se zeleninovým tartarem a bramborovým pyré s wasabi, pokapané výtečnou pažitkovou omáčkou. K tomuto pokrmu se podávalo lehčí, svěží, bílé víno odrůdy Savignon z roku 2008.

Na dotaz našich čtenářů, kde bere inspiraci k servírování pokrmů, Lukáš Kollman uvedl: „Když už ho jdu připravovat, tak musím dopředu vědět, jak bude ve finále vypadat. Musíte si výsledný produkt již na začátku představit“.

Další chod byl jedním z vrcholů celého projektu. Lukáš Kollman uvařil křepelčí prsíčka na sušených švestkách a portském víně, ke kterým podával restované halušky s kořenovou zeleninou. Ke křepelce bylo vybráno suché portugalské růžové víno Quinta de Cidró z roku 2009 vonící po malinách.
Všichni zúčastnění byli nadšeni z jemného masa křepelky a také marinovaných švestek, které dodávaly prsům nezaměnitelnou chuť.
Skvěle zvolená příloha doplňovala vytříbenou chuť tohoto chodu. Pro některé účastníky se tento pokrm stal gastronomickým vrcholem celého projektu.

Jako další degustační sousto zvolil šéfkuchař Lukáš Kollman opět zvěřinu. Tentokrát připravil panenku z divokého prasátka s restovanými houbami, omáčkou z černého piva a strouhaného perníku, což servíroval se šťouchanými brambory s cibulkou a slaninou. Pro tuto příležitost bylo zvoleno červené francouzské víno z Bordeaux, Chateau de Rives z roku 2007.


Na závěr
večera upekl Lukáš Kollman také dezert. Teplý čokoládový dortík s chilli, podlitý vanilkovo - zázvorovým krémem se podával s čerstvými jahodami a s portským vínem. Všichni hosté tuto sladkou tečku velmi ocenili.

Pochvala šéfkuchaři

Ocenění si ovšem zaslouží hlavně celý unikátní kulinářský projekt. „Jsme moc rádi, že jsme tady mohli být. Jste opravdu člověk na svém místě. Teď již chápu, proč se tato gastronomie musí ohodnotit i finančně, protože když jsme mohli vidět, z čeho a jak se připravuje, ocenění si rozhodně zaslouží,“ zhodnotila na závěr večera Olga Příhodová, která dokonce přinesla šéfkuchaři malou pozornost jako dík za neopakovatelný zážitek. „Nasbírali jsme tu především spoustu zkušeností a inspirace. Teď už například víme, jak by měl správně vypadat a chutnat kvalitní steak,“ doplnila další účastnice projektu Zora Ginzlová.

Doufejme tedy, že se do pardubického restaurantu Bonté někdy opět vrátíme a znovu ochutnáme francouzskou gastronomii vyššího typu.


Autor: Pavla Štorková

17.2.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Pardubické letní kino.

Kráska a zvíře zazpívají v kině

Vysněné dětské postele

Hokejisté Pardubic vstřelili pět gólů Zlínu

Zlín, Pardubice – Hokejisté Dynama získali sedmé vítězství během přípravného období. Ve Zlíně Pardubičtí využili dvě přesilové hry, jednou se trefili v oslabení. Další přípravný zápas budou hrát ve čtvrtek doma proti Olomouci (18.00). 

Fotbalové výročí: Plné tribuny vítaly první ligu

Pardubice – Je to jeden z milníků ve více než stoleté historii pardubického fotbalu. A právě v tomto týdnu si ho místní klub připomíná. Před osmdesáti lety měla v Pardubicích premiéru nejvyšší fotbalová soutěž. 

Dům dětí a mládeže se dočká oprav

Pardubice – Dům dětí a mládeže Alfa bude mít nový plášť i střechu. Čeká ho komplexní zateplení obvodového pláště a střech všech čtyř objektů. Při zateplování dojde také na výměnu oken a dveří, ty vstupní navíc budou upraveny tak, aby do domova mohli bez problému vstoupit i handicapovaní. 

Dvě hledané osoby předvedli strážníci na policii

Pardubice - Strážníci doručili dvě hledané osoby. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení