Hned na začátku akci narušil známý pardubický aktivista Miloš Cach, který se „proslavil" především tím, že v srpnu tohoto roku popsal chodníky politickými hesly. Již po krátké chvíli jeho proslovu plného hesel typu Politika je mafie, ho však zdravotníci přerušili otázkou, jestli náhodou nechce poradit, kde je oddělení psychiatrie.

Poté se již lékaři snažili upozornit na zásadní problémy, které v současnosti zdravotnictví hrozí. Těmi jsou podle nich komercializace, živelná privatizace nemocničních zařízení a posilování pravomocí pojišťoven.

Účelové jednání?

„Za socialismu tady zdravotnický systém fungoval trochu jinak, ale pořád je tu snaha za minimum peněz dělat stále lepší medicínu. Nejvíce nás trápí  neřízená privatizace nemocnic a pojišťovny, které se snaží na vybírání pojistného vydělat. Bojíme se, že je to účelové jednání," uvedl lékař Martin Kubrycht.
„Financování celého zdravotnického systému je neprůhledné a reforma v podání ministra Leoše Hegera to moc neřeší. Vede spíše k tomu, že malé nemocnice budou mít problém, aby se vůbec udržely a stanou se snadnou kořistí pro soukromé subjekty. Kroky ministerstva zdravotnictví rovněž vedou k oslabování jediné státní pojišťovny," doplnil Martin Kubrycht.

Boj za vlastní práva

Lékaři také upozornili na fakt, že pokud se zdravotnický personál nesemkne a nebude bojovat za svá práva, může brzy hrozit i propouštění.
„Stále dochází ke zhoršování pracovních podmínek pro zdravotníky. Tyto problémy nikdo dlouhodobě neřeší a místo toho se stále objevují nějaké výjimky a vyhlášky, kolik má být personálu," řekl Martin Kubrycht.
Protest se uskutečnil pod heslem Zachraňme zdravotnictví s dovětkem Nemocný systém je nebezpečný pro každého. (len)